Endometriozis halk arasında çikolata kisti olarak bilinir. 20-44 yaş aralığında kısırlık sorunu olan kadınlarda görülebilen bu hastalığın belirtileri ve doğruganlığı nasıl etkilediği merak ediliyor. Endometriozis nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir? Bu hastalık iyi huylu olarak kendini gösteriyor. Peki, Endometriozis doğurganlığı nasıl etkiler? Endometriozis Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Naki, merak edilen tüm soruları yanıtladı. İşte, Endometriozis tedavisinde robotik cerrahinin avantajları...
Endometriozis nedir?
Rahim içi zarının, bir başka deyişle endometrium tabakasının rahim dışında oluşmasına endometriozis denir. Endometriozisin yumurtalıklarda olması halk arasında çikolata kisti olarak da bilinir. Endometriozisin yumurtalıklarda bulunması yumurtalığı olumsuz yönde etkiler.
Endometriozis belirtileri nelerdir?
Endometriozis, kısırlık sorunu olan kadınların yaklaşık yüzde 40'ında görülebilen iyi huylu bir hastalıktır. Sıklıkla 20-44 yaşlarındaki kadınlarda görülmektedir. Endometriozisin en yaygın belirtileri arasında; süreklilik gösteren alt karın ağrıları, adet sırasında, dışkılama esnasında, idrar yaparken, cinsel ilişki sırasında ağrı ve kısırlık yer alır.
Hastalıkta, endometrium denen rahim iç zarını oluşturan hücreler, rahim iç kısmı dışında başka organlar üzerinde yerleşim göstermektedir. Bu yerleşim genellikle yumurtalık ve tüpler gibi diğer üreme organları, karın boşluğu veya uzak organlarda olabilmektedir.
Oluşan doku, adet kanamasıyla olması gerektiği gibi vücuttan dışarı atılamadığı için çevredeki dokularda enflamasyon ve şişmeye sebep olabilmektedir. Ayrıca bu bölgede yara dokusu oluşumuna neden olarak lezyon ya da başka büyümelere neden olabilmektedir.
Yumurtalıkların dahil olduğu olgularda kan, bulunduğu dokuların iç kısmına gömülerek kan birikimine ve bunun sonucunda çikolata kistlerinin (Endometriozis) oluşumuna sebep olabilmektedir.
Endometriozis nasıl tedavi edilir?
Endometriozis tedavisi; hastanın yaşına, gebelik isteğine ve bulgularının ciddiyetine göre değişebilir. Tedavideki ana amaç, ağrıyı kontrol altına almak ve olabildiğince hastalığın ilerlemesini, yeni odaklar oluşmasını engellemek ya da geciktirebilmektir. Bu amaç, cerrahi yöntem ya da ilaç tedavisi ile sağlanabilir.
Endometriozis tedavisinde robotik cerrahi en yaygın kullanılan yöntemlerden biridir. Robotik cerrahi, minimal invaziv cerrahinin özel bir türüdür, yani küçük kesiler kullanılarak gerçekleştirilir. Endometriozis tedavisinde robot yardımlı cerrahinin birçok faydası vardır. Endometriozisiniz varsa, robot yardımlı ameliyatlar skar dokusunu ortadan kaldırarak ve endometriyal implantları çıkararak semptomların yönetiminde yardımcı olabilir.
Endometriozis doğurganlığı nasıl etkiler?
Endometriozis, yayıldığı yere bağlı olarak doğurganlığı çeşitli şekillerde etkiler. Örneğin, çoğu endometriozis olgusu yumurtalıklarda ve fallop tüplerinde meydana gelir, ancak bazı durumlarda bağırsakları, karaciğeri, akciğerleri ve hatta beyni de etkileyebilir. Genel olarak hormonal değişikliklere ve adet döngüsünde bozulmaya neden olabilir.
Bu, endometriozis dokusunun adet döngüsü sırasında parçalanıp kanayarak vücudun çeşitli bölgelerinde ağrı ve rahatsızlığa neden olacağı anlamına gelir. Zamanla yapışıklıklar ve yara dokusu oluşarak normal işlevi bozabilir ve kısırlığa neden olabilir. Örneğin, yara dokusu, yumurtanın fallop tüplerinden geçen yolunu tıkayabilir veya yumurtanın rahim zarına yerleşmesini engelleyebilir.
Endometriozis tedavisinde robotik cerrahinin avantajları nelerdir?
-Daha küçük kesiler ve minimum yara izi
-Cerrahi aletler için daha fazla hareket ve el becerisi
-Gelişmiş görselleştirme için cerrahi alanın yüksek çözünürlüklü, yüksek oranda büyütülmüş görüntüsü
-Daha kısa iyileşme süresi
-Daha düşük enfeksiyon riski
-Azaltılmış kan kaybı riski
-İyileşme sırasında daha az ağrı ve rahatsızlık
-Daha iyi klinik sonuçlar
Endometriozis tedavisinde kullanılan ilaçlar olmasına rağmen, bunlar bazen belirtileri iyileştirmeye yetmez. Endometriozis cerrahisi hem ağrılı semptomların hafifletilmesinde hem de gebeliğin sağlanmasında oldukça etkili sonuçlar sağlar. Ameliyat olan kadınların yüzde 45 ila 75'i iyileştikten sonra gebe kalabilmektedir. Bu tedavi yöntemleri etkili olmazsa, bebek sahibi olma şansını artırmaya yardımcı olması için doğurganlık tedavileri veya tüp bebek tedavisi düşünülebilir.