Milyonların gözü kulağı TÜİK'in açıklayacağı mayıs ayı enflasyon rakamlarına çevrilmişti. TÜİK mayıs ayı enflasyon rakamını yüzde 39.59 olarak açıkladı. Böylece 5 aylık zam oranı netleşti. Asgari ücret, emekli ve memur Temmuz zammı ile diğer ekonomi düzenlemeleri için Meclis'in 15 Temmuz'a kadar çalışmalarını sürdürmesi bekleniyor.
Yeni kabinenin belli olmasının ardından mayıs ayı enflasyon rakamlarına gözler çevrildi.
5 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 15,68, enflasyon farkı dahil 5 aylık memur zammı ise 13,54 oldu.
Geçtiğimiz ay TÜİK'in Nisan ayı enflasyon rakamlarını açıklaması ile 4 aylık emekli ve memur zam oranı netleşti.
4 aylık enflasyon oranı: Yüzde 15,22
4 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı: Yüzde 15,22
Ocak 2023 memur toplu sözleşme zammı: Yüzde 8
Temmuz 2023 memur toplu sözleşme zammı: Yüzde 6
4 aylık memur enflasyon farkı: Yüzde 7,08
4 aylık memur ve memur emeklisi zammı: Yüzde 13,08 oldu.
Merkez Bankası'nın piyasa katılımcıları anketi ve ekonomistlerin beklentileri beraber değerlendirildiğinde 6 aylık enflasyon rakamlarının yüzde 20-23 bandında olması bekleniyor.
Temmuz döneminde bu zamların dışında emekli ve memur maaşlarına refah payı (ek zam) eklenecek.
Emekli ve memur Temmuz zammı için geri sayım başladı. Yeni dönemde enflasyon farklarının yanında maaşlar refah payı ile belirlenecek. Yılın ilk 6 ayı için kamu işçisine verilen yüzde 45'lik zam oranı önemli bir referans değer olarak masada yer alıyor.
Emekliye zam düzenlemesi için de kademeli zam formülü masaya geldi. Temmuz döneminde 6 aylık enflasyon oranına ilaveten refah payı ile yeni maaşlar belirlenecek. Burada daha düşük maaşlara daha yüksek zam oranı verilecek. Yüksek maaş alanın kaybı olmayacak.
Burada en düşük emekli maaşı olan 7 bin 500 TL'nin de yükseltilmesi masada yer alıyor. Detaylar yeni hükümetin kurulmasından sonra şekillenmeye başlayacak.