Ergenlik dönemi nedir? Ergenlik döneminde görülen değişiklikler nelerdir? Ergenlik dönemi kaç yaşında biter?
Çocukluk çağı ile yetişkinlik çağı arasındaki dönem olan ergenlik dönemi nedir? Özellikle aileler bu dönemi araştırıyor. Ergenlik döneminde görülen değişiklikler nelerdir? Her gençte farklı seyreden bu dönem merak ediliyor. Ergenlik dönemi kaç yaşında biter? İşte detaylar...
Özellikle lise çağındaki her gençte görülen ergenlik dönemi, gençler olmak üzere ailelerin de maruz kaldığı bir dönemdir. Peki tam tanımıyla ergenlik dönemi nedir? Çocukluk çağı ile yetişkinlik çağı arasında yaşanan bu dönem her gençte farklı seyreder. Çocukları bu döneme giren her aile internet sitelerinde bu konu hakkında araştırma yapıyor. Ergenlik döneminde görülen değişiklikler nelerdir? gibi sorular ise en çok arananlar arasında. Bu dönemde; ailesel ve akran ilişkilerinin yön değiştirmesinin yanı sıra bedensel ve duygusal değişimlerde söz konusu. Bu dönemi iyi atlatabilmek ise hem gençlerin hem ailelerin elinde. Peki, Ergenlik dönemi kaç yaşında biter? İşte tüm detaylar...
Puberte olarak adlandırılan, halk arasında ergenlik dönemi olarak tabir edilen ergenlik, Çocukluk çağı ile yetişkinlik çağı arasındaki geçiş dönemi olarak karşımıza çıkar. Bu dönem herkes için ne kadar mecazi anlamda sancılı bir dönem olarak geçse de aslında ergenlik dönemini yaşamak çocukların sağlıklı olduğunu gösterir. Yani ergenlik dönemi yaşamayan bir çocuğunu varsa asıl sıkıntı buradadır. Birey bu dönemde, ailesel ve akran ilişkilerinin yanı sıra bedensel ve duygusal değişimler içerisine de girer.
Bu dönemde çocuksu davranışların yerini yetişkince davranışlar alır. Binevi yetişkin olmaya çalışılan dönemdir. Çocukları bu dönemde fiziksel anlamda büyür, cinsiyete özgü bulgular oluşmaya başlar ve üreme fonksiyonlarını kazanır. Aslında gençler, bu dönemde kendini keşfeder. Ergenliğin başlama yaşı kemik yaşı ile ilişkilidir. Genellikle, kızlar 10-14 yaş arasında ve erkekler 12-15 yaş arasında ergenliğe girebilirler.
Çocukluk döneminde sosyal toplum bilinci yani süperegoları gelişmemişken, ergenlik dönemine giren gençlerde toplumsal kabullenilme, bir grubun parçası olma (süperego ve ego) gibi kavramları gelişir. Bu dönemde igi ve beklentiler şekillenir. Kendini tanıma, değişime ayak uydurabilme, ihtiyaçları fark etme, özerkleşme ve sosyal ilişkileri yürütebilme en belirgin özellikleri oluşturur.
Vücut hormonlarından cinsiyet ile ilgili olan östrojen veya androjenlerin üretimi bu dönemde en yüksek seviyeye çıkar. Bu yüzden ergen adayının psikolojisi sebepsiz yere değişimler gösterir. Ergenlik dönemi insanlardaki 5 dönemden biri olarak karşımıza çıkar. Ergenlik dönemindeki bireyler, hak ve sorumlulukları açısından çocuk olarak kabul edilirler.
Ergenlik döneminde görülen değişiklikler nelerdir?
Ergenlik döneminde pek çok fiziksel, duygusal ve davranışsal değişim gözlenir.
Fiziksel değişiklikler
Kızlar, fiziksel değişimleri genellikle erkeklerden daha önce yaşar. Kızlarda bu dönem fiziksel değişiklik olarak; göğüslerde büyüme, kalçaların genişlemesi, adet görme, sivilcelenme, kıllanma, boy uzaması, yağlanma gözlenir.
Erkeklerde ise; omuz ve göğüslerde genişleme, ses değişimi, boy uzaması, yüzde, göğüs bölgesinde, kol ve bacaklarda kıllanma, ilk ereksiyon ve genital organların gelişimi görülür.
Duygusal değişiklikler
Bu dönemde akran ilişkileri ve akademik yaşantıda karşılaşılan zorluklar genci depresif ve mutsuz hissettirebilir. Çoğu ergen genç, erken yaşta akademik olarak ciddi kararlar almak zorunda kalır. Yani meslek seçimi vs. konularına bu dönemde karar verir. Bu tarz kararları verme sürecinde genellikle çoğu ergen genç kaygı ve baskı hisseder.
Ergenlik döneminde gençler, ailelerden uzaklaşmaya ve bireyselleşmeye yönelirler. Fakat tam anlamıyla aileden bağlarını koparamazlar. Arkadaşlık ve aile ilişkilerinde bu dönemde birçok problemle karşılaşırlar. Bu dönemde ergen bireyler; sigara, madde kullanımı, alkol, ehliyeti olmadan dikkatsiz şekilde araç kullanma cesareti ya da korunmasız cinsel ilişki yaşama gibi tehlikeli seçimlere yönelebilirler.
Ergenlik dönemi kaç yaşında biter?
Ergenlik dönemi 3 farklı evreye ayrılır. Oldukça zor atlatılan bir dönem olan ergenlik dönemi bitme zamanı her bireye göre farklılık gösterir. Bahsedilen ergenlik dönemi evreleri ise erken ergenlik dönemi, orta ergenlik dönemi, ileri ergenlik dönemi olarak karşımıza çıkar. Söylediğimiz gibi ergenlik dönemi her bireyde farklı tepkime gösterir.
Erken ergenlik dönemi; 9-13 yaşları arasında gözlenir. Hızlı beden değişimleri yaşanır. Kızlarda göğüslerde büyüme, erkeklerde ise testislerin gelişimi görülür. Cinsel kimlikle alakalı sorgulamalar bu dönemde gözlenir. Egosantrik yani ben merkezci düşünce yapısı nedeniyle her şeyde kendini odağa yerleştirerek değerlendirme eğilimindedirler. Mahremiyetle ilgili hassasiyetler başlar ve yalnız vakit geçirme isteği artar.
Orta ergenlik dönemi; 14-16 yaşları arasında yaşanır. Hormonsal ve bedensel değişimler devam eder. Kızlarda ses incelirken erkeklerde kalınlaşır. Hormonlardan kaynaklı sivilcelenme yaşanır. Cinsellikle ilgili sorunlar artar ve bununla birlikte mastürbasyon davranışı da gözlenir. Romantik partner arayışı bu dönemde başlayabilİr. Gençler bu dönemde dış görünüşlerine fazla önem verir. Ayna karşısında daha çok zaman geçirirler. Hayal güçleri artar daha çok soyut düşüncelere kapılırlar. Risk içeren seçeneklere yönelirler. Örneğin; riskli cinsel ilişki, madde kullanımı, alkollü araç kullanma gibi davranışlar.
İleri ergenlik dönemi; 17-18’li yaşlardan 20’li yaşlara kadar devam eder. Bu evre bazı bireylerde 20'li yaşların ortasına kadar devam edebilmektedir. BU evrede fiziksel gelişim artık tamamlanmıştır. Önceki dönemlere göre riskli içerikleri daha objektif değerlendirebilirler ve sorumluluk bilinçleri gelişir. Genç, artık kendi ilgi alanlarını keşfetmeye başlar ve sağlıklı bir kimlik geliştirmeye çalışır. Anne babadan duygusal olarak ayrılma yaşanır ve devamlı değişen romantik ilişkiler daha stabil hala gelir.
Bu evrelerden sonra birey artık ergenlik dönemini tamamlamış olur.