Kuzey Afrika ve Amerika dahil, tüm dünyada nesli tükenme tehdidi altında olduğundan koruma altına alınan ve her yerde aranan canlı, bu kez Erzurum'un İspir ilçesinde ortaya çıktı. İnsanlar tarafından görülmesi güç olan su samuru, karın üstünde kendisini gösterdi.
İSPİR'DE GÖRÜLDÜ
Nesli tükenme tehlikesi altında olan su samuru bu kez Erzurum’da görüntülendi. Son olarak Erzurum’un İspir ilçesinde görülen su samuru, Çoruh Nehri'nin buz tutan kıyılarında dakikalarca eğlendikten sonra suya girerek kayboldu.
NEHİR BOYUNCA ZAMAN ZAMAN ORTAYA ÇIKIYOR
Yedigöller Mahallesi'nde yaşayan profesyonel dağcı Bülent Erkan tarafından görüntülenen su samurunun nehir boyunca zaman zaman ortaya çıktığı belirtiliyor.
YASAK TÜRLER ARASINDA LİSTELENMİŞTİR
Su samurlarının (lutra lutra) sayıları hem Türkiye’de hem de dünyada hızla azalmaktadır. Bu nedenle CITES Sözleşmesinin Ek-1 kısmında, Bern Sözleşmesinin Ek-2 kısmında koruma altına alınmış ve tehlike altında olarak sınıflandırılmıştır. Bu tür aynı zamanda Merkez Av Komisyonu tarafından da avlanması yasak türler arasında listelenmiştir.
İNSANLAR TARAFINDAN GÖZLENMELERİ ÇOK GÜÇTÜR
Su samurunun; Antalya Manavgat, Serik ve Alanya Karpuz Çay’ı, Finike - Kumluca yöresindeki Alakır Çay’ı çevresinde, Trakya bölgesinde, Abant, Çoruh Nehri ve yan kollarında, Dicle nehri havzasına bağlı Çatak çayında, Kırıkkale’ye bağlı Hasandede Beldesinde, Rize Çamlıhemşin ve Pazar ilçeleri içinde yer alan Hemşin ve Fırtına derelerinde yaşadığı bildirmiştir. Su samurunun görme, koku alma ve duyma yeteneği çok hassastır. Gözler kafanın üst kısmında yer almaktadır. Bu sayede vücudu su altındayken görmeye devam edebilir. Su samuru yalnız yaşar, erkek ve dişiler arasında kuvvetli eş bağı yoktur. Gençler 13-15 ay anneleri ile birlikte yaşarlar. Populasyonların büyük kısmı gececidir. Bunun yanı sıra çok utangaç olmaları nedeniyle insanlar tarafından gözlenmeleri çok güçtür.