TUNUS'UN LİDERİ ZEYNEL ABİDİN BİN ALİ
Tunus’ta 1987’de göreve gelen ve 24 yıl ülkeyi demir yumrukla yöneten Zeynel Abidin bin Ali, 14 Ocak 2011’de ailesini de yanına alarak ülkesinden kaçtı.Bin Ali'nin bazı akrabaları ise tutuklandı.
17 Şubat 2011'de Bin Ali'nin felç geçirdiği ve süresiz olarak hastanede tedavi gördüğü bildirildi.
Bin Ali 19 Eylül 2019'da 83 yaşında Cidde, Suudi Arabistan'da bir hastanede prostat kanseri nedeniyle öldü.
İBRETLİK BİR SON: KADDAFİ
Kendisine has stili ve çadırıyla dikkat çeken Muammer Kaddafi, yaşanan isyan ve ayaklanmalar neticesinde 2011 yılında koltuğunu kaybetti.
23 Ağustos 2011 tarihinde Trablus'un düşmesiyle Kaddafi rejimi yıkıldı.
20 Ekim 2011 tarihinde, Sirte'de, NATO destekli Ulusal Geçiş Konseyi askerleri tarafından yakalanarak feci bir şekilde linç edildi ve sonrasında vuruldu.
Kaddafi, 1970 yılında başladığı Libya Devlet Başkanlığı görevini 41 yıl sürdürdü.
HASTANEDE ÖLDÜ: HÜSNÜ MÜBAREK
Mısır’da Hüsnü Mübarek, protestolar neticesinde ordunun halkın yanında olmasıyla 2011’de görevden ayrıldı.
2012’de müebbet hapse mahkum olan Mübarek, temyize başvurdu ve suçlamaların çoğundan beraat edip Mart 2017’de serbest bırakıldı.
30 yıl görevde kalan Mübarek, Kahire’deki bir askerî hastanede öldü.
SUİKAST KURBANI ALİ ABDULLAH SALİH
Yemen’de 34 yıl hüküm süren Ali Abdullah Salih suikasta uğramasının ardından istifaya zorlandı. Salih 1978 yılında oturduğu devlet başkanlığı koltuğundan 2012 yılında kalkmak zorunda kaldı ardından suikastla öldürüldü.
SUDAN DEVLET BAŞKANI ÖMER EL BEŞİR
Sudan’da Devlet Başkanı Ömer el Beşir’in askerî darbeyle gelip 30 yıl sürdürdüğü iktidarı, halk protestoları neticesinde ordunun yönetime el koymasıyla sona erdi.
1989 yılında göreve gelen Beşir, 2019 yılında görevi bırakmak zorunda kaldı.
14 Temmuz 2008'de Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcısı Luis Moreno-Ocampo, Ömer el-Beşir'in soykırım, insanlığa karşı suçlar ve Darfur'da savaş suçu işlediği gerekçeleriyle suçladı ve tutuklanmasını talep etti.
4 Mart 2009 tarihinde Uluslararası Ceza Mahkemesi'nce resmen soykırımla suçlandı.
HALK GÖTÜRDÜ: BUTEFLİKA
Cezayir’de sağlığı kötüleşmesine rağmen koltuğu bırakmak istemeyen Abdülaziz Buteflika protestolar neticesinde ordunun baskısıyla 2019 yılında 20 yıllık görevden ayrılmak mecburiyetinde kaldı.
Veda mektubunda halkından özür dileyerek, yönetimi süresince yaptığı hatalardan dolayı bağışlanma isteyen Buteflika, şu ifadeleri kullandı:
"Ben de bir insanım ve hatalardan arınmış değilim. Sizlerden sözlü olarak ya da fiilen işlediğim kusurlar karşısında özür ve bağışlanma talep ediyorum. Bugün (istifayla) sıradan bir vatandaş olmam, Cezayir'in 21. yüzyıla öncekilerden çok daha iyi bir şekilde girmesine verdiğim katkılardan gurur duymama engel değil."
ANGOLA LİDERİ SANTOS
Jose Eduardo dos Santos oldu. Angola lideri kaç defa koltuğunu bırakacağını söylese de bunu hep erteledi. 38 yıl boyunca cumhurbaşkanlığı makamını terk etmedi. 2017’de baskılar sonucu koltuğu bıraktı.
Dos Santos, ölümünden önce birkaç yıl kanserle mücadele etti. 23 Haziran 2022'de kalp-solunum durması geçirdikten sonra kritik durumdaydı ve ayrıca COVID-19 testi pozitif çıktı
8 Temmuz 2022'de Barselona'daki Teknon Tıp Merkezi'nde 79 yaşında öldü.
ÜLKESİNİ TERK ETTİ: MUGABE
Zimbabve’de Robert Mugabe 2017’de ordunun devreye girmesiyle koltuğu bırakmak zorunda kaldı. İsyanları zulümle bastırdı, 38 yıl direndi ama askere boyun eğdi.
Mugabe, 2019 yılının Nisan ayında hastaneye kaldırıldı, tıbbi tedavi için Singapur'a gitti.
6 Eylül 2019'da, 95 yaşında Singapur'daki Gleneagles Hastanesi'nde öldü.Ölüm sebebi henüz doğrulanmadı.