Afrika kıtasında daha önce 5 ülkede tespit edilen sivrisinek türüne Gana'da da rastlandı. Sıtmayı daha hızlı bulaştırdığı belirtilen "Anopheles stephensi" adlı sivrisinek türü farklı iklim koşullarına uyum sağlayabiliyor. En çok Afrika'da görülen sıtma, her 2 dakikada 1 çocuğun ölümüne sebep olurken her yıl sıtmadan 500 bin kişi hayatını kaybediyor.
Hastalık taşıyan sivrisinekler için uzmanlar tek tek uyarılarda bulundu. Afrika'daki sivrisinek dağılımını ele alan bilim insanları bir ısırıklarının sıtmaya yol açabileceğine dikkat çekildi. Yaz ayları gelince Türkiye’de de görülen sinekler için dikkatli olunulması konusunda uyarılar yapıldı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Sahra Altı Afrikası'nda çocuk ölümlerine sebep olan sıtma hastalığına karşı yeni geliştirilen RTS,S/AS01 aşısının yaygın kullanılmasını tavsiye ederek ilk defa bir sıtma aşısını onayladı.
Uzun zamandır gözlemlenmeyen bir sinek türünün Etiyopya’nın şehirlerinde yaygın olarak görülmesi ülke ve kıtada paniğe neden oldu. Yeni bir felaket mi doğuyor?
HIV ve sıtmaya karşı kullanılan iki ilacın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedavisinde de işe yarayıp yaramadığını görmek için Afrika'da 13 ülkede yapılacak klinik testler başladı.
Türk bilim insanları korona virüs tedavisinde kullanılan o ilacı sentezlemeyi başardı!
Bilim insanları bir yandan korona virüse aşı geliştirmeye çalışıyor, bir yandan da mevcut ilaçların korona virüse çare olup olamayacağını araştırıyor.
Galatasaraylı futbolcu Henry Onyekuru'nun sıtma hastalığına yakalandığını açıklandı.