Konut kiralarındaki yüzde 25 yasal artış oranını kabul etmeyen ev sahiplerinin kiracıları tahliye etmek için başvurduğu ve kiranın ödeneceği banka hesabının ev sahibi tarafından kapatılması üzerine kiracının ne yapması gerektiğini gelin yazımızda birlikte inceleyelim.
KONUT KİRALARINDAKİ ARTIŞ ORANI YÜZDE 25
Haziran 2022 ‘de Türk Borçlar Kanunu’na eklenen geçici birinci madde düzenlemesi ile konut kiralarındaki artış oranı 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yüzde 25 artış oranı ile sınırlandırılmıştı.
Yenilenen kira dönemi için bazı ev sahipleri yüzde 25 yasal artış miktarını beğenmeyerek mevcut kiracısını tahliye edebilmek için akla gelmeyen türlü şeyler yaparak kiracıları tahliye etmeye çalışmaktalar.
Kiranın süresi içinde ödenmemesi nedeniyle kiracının oturduğu konutundan tahliye edilmemesi için kira ödemelerinin düzenli şekilde ödenmesi önemlidir.
KİRANIN ÖDENDİĞİ BANKA HESABININ KAPATILMASI
Yapacağı zam miktarında kiracısı ile anlaşamayan bazı ev sahipleri, sadece kiracılarını temerrüde düşürüp kiracının tahliyesini gerçekleştirmek için kiranın ödendiği banka hesaplarının kapatılması yoluna gidebilmektedir.
KİRACI "PTT KONUTTA ÖDEMELİ KİRA" ŞEKLİNDE ÖDEYEBİLİR
İşte kiracının temerrüde düşmemesi için kira sözleşmesinde yazılı banka hesabına gönderilen paranın hesabın kapalı olması nedeniyle kiracıya iade edilmesi halinde kiracının söz konusu kira ödemesini PTT üzerinden “konutta ödemeli kira bedeli” şeklinde gerçekleştirebilir.
KİRACI TEVDİ MAHALLİ TAYİNİ İSTEYEREK KİRA ÖDEYEBİLİR
Ya da Kiracı kira ödemesini kabul etmeyen ev sahibine, Türk Borçlar Kanunu 107 maddesi ile düzenleme altına alınan, alacaklının temerrüde düşmesi durumunda borçlu, hasar ve giderleri alacaklıya ait olmak üzere, teslim edeceği şeyi tevdi ederek borcundan kurtulabilir. Tevdi yerini, ifa yerindeki hâkim belirler.
Buna göre kiracı tevdi mahallinin yani ödeme yapılacak yerin mahkeme tarafından belirlenmesi sonrasında kira bedelini mahkemenin belirlediği hesaba yatırarak temerrüde düşmekten kurtulabilir.