Evcil hayvan sahipleri dikkat! Çip zorunluluğuna ‘Beyanlı’ uzatma
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmelikte evcil hayvan sahiplerinin 31 Aralık'a kadar mikroçip taktırması zorunlu hale getirildi. Genelgede verilen sürenin sonlarına yaklaşırken çoğu veteriner ve il ve ilçe tarım müdürlüklerinde mikroçip bulunamıyor. Bakanlık, evcil hayvan sahiplerinin mağdur olmaması adına beyannameli çözüm getirdi. İşte o çözüm...
Tarım ve Orman Bakanlığı evcil hayvanların kayıt altına alınmasına ilişkin ‘Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği’ 22 Nisan’da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Evde bakılan kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip uygulanması işleminde son tarih 31 Aralık 2022 olarak belirlendi ve yaptırmayanlara ceza verileceğini belirtildi.
Mikroçip uygulamasıyla Ev Hayvanı Kayıt Sistemi'ne (PETVET) hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, köy/mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri kaydediliyor.
Mikroçip uygulamasında tarih sona yaklaşırken veterinerlerde yoğunluk nasıl, yeteri kadar çip var mı? İşte bu soruların yanıtı..
Mikroçip taktırma süresi dolarken veterinerlerde ve Tarım ve Orman müdürlüklerinde çip bulunamıyor. Hayvan sahipleri veteriner kliniklerinden geri dönüyor.
Çip bulunamaması üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı açıklama yayınladı. Çip zorunluluğuna beyanname istisnası getirildi.
Çip taktırmak isteyenler 31 Aralık'a kadar il ve ilçe tarım müdürlüklerine gidecek ve orada bir beyanname dolduracak ve bu sayede cezai yaptırımla karşı karşıya kalmayacaklar.
31 Aralık 2022 tarihine kadar kedi, köpek ve gelinciklerine çip taktırmayanlara 3 bin 642 lira para cezası olarak uygulanacak. Yasaklı ırkları sokağa terk edenlere ise 13 bin 620 TL ceza kesilecek.