Evde oturarak sosyal yardım alanlara feci haber! Yardımlar kesilecek

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, evde oturarak sosyal yardım alan ve kayıt dışı çalışanlara yönelik yeni bir yöntem geliştirdi. Bu yöntemle birlikte sadece sosyal yardım almak için boşananlar tespit edilerek yardımları kesilecek.

Evde oturarak sosyal yardım alanlara feci haber! Yardımlar kesilecek

Aile Bakanlığı tarafından her ay milyonlarca haneye sosyal yardım ödemesi gerçekleştiriliyor. Ancak bazı kadınların sadece bu ödemelerden yararlanmak için göstermelik boşandıkları ve evde oturarak para aldıkları tespit edildi. 

İşte Aile Bakanlığı da bu durumun önüne geçmek amacıyla harekete geçiyor. Bakanlık tarafından yapılacak tespitlerin ardından bu kişilerin aldığı yardımlar kesilecek. 

BOŞANAN KADINLAR GÖZETİM ALTINDA

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre, yeni dönemde, iktidar sosyal yardım sistemine önemli bir revizyon getirecek. Çalışabilir durumda olan ancak iş gücüne katılmayan kişiler, bu yardımlardan nasıl yararlandıkları gözden geçirilerek istihdama dahil edilecek. Özellikle, resmi olarak boşanan ama aynı evi paylaşan kadınlar ve çalıştığı halde sigortası yapılmayan kişiler hedef alınacak. Bu kişilerin iş gücüne kazandırılması sağlanacak.

"İRADİ İŞSİZLİK" ORTADAN KALDIRILACAK

Orta Vadeli Program çerçevesinde uygulanacak bu yeni düzenleme ile ‘iradi işsizlik’ olarak tanımlanan durumun ortadan kaldırılması hedefleniyor. Atıl iş gücünün harekete geçirilmesiyle, işverenlerin "iş var, çalışacak insan yok" şikayetlerinin azalması bekleniyor. Bu durum, ailelerin gelirlerini artırarak sosyal izolasyonlarını azaltacak.

Program kapsamında, işsiz aile bireylerine meslek edindirme eğitimleri verilecek ve bu süreç aile bazında değerlendirilecek. İŞ-KUR ile işbirliği yapılarak, açık iş pozisyonları ve iş arayan bireyler arasında bağlantılar kurulacak. Meslek danışmanları da bu süreçte önemli bir rol üstlenecek.

YARDIM ALANLARIN SAYISINDA CİDDİ ARTIŞ VAR 

Türkiye'de devletin sunduğu çeşitli sosyal yardımlar arasında barınma, eğitim, engelli bakım, enerji desteği, doğum yardımı, kreş desteği ve yaşlılık aylığı gibi birçok alan bulunuyor. Sosyal yardım alan hane sayısı, 2017'de 3,2 milyon iken 2023'te 4,99 milyona yükseldi, bu da %52’lik bir artış anlamına geliyor. Yardım alanların nüfusa oranı ise %18,4’e çıktı.