Hayatınızın tümünde yaşadığınız mahalleden bir adım bile atmasanız bile binlerce km yol kat ettiğinizi biliyor muydunuz? Araştırmacıların son çalışması ilginç bir gerçeği tüm insanlığa duyurdu. Eğer Dünya'yı aracınız olarak görürseniz bu durum o kadar imkansız değil.
DÜNYANIN ÇEVRESİNİ 1 KEZ DOLAŞMAYA YETER
Dünya yüzeyindeki mesafeye gelince, tipik bir insan yaşamı boyunca 30.000 ila 50.000 kilometre yol alacaktır, ancak bazı gezginler çok daha uzağa gidecektir. Çoğu insanın bu kilometrenin çoğunu işe gidip gelmek ve hızlı ayak işlerinden biriktirdiği düşünüldüğünde, bu etkileyici bir şekilde büyük bir mesafedir. Yani dünyanın çevresini en az bir kez dolaşmak için yeterlidir.
DÜNYA İLE BERABER HAREKET EDİYORUZ
Ancak, ne kadar büyük olursa olsun, bu sayı, basitçe Dünya'da otostop yaparak elde ettiğimiz hareketle karşılaştırıldığında sönük kalır. Gezegenimiz kendi ekseni etrafında dönmektedir. Ve Dünya çoğunlukla katı olduğundan, tek bir katı cisim olarak döner, yani gezegendeki her yerde aynı açısal hıza sahip olur ve herkes 24 saatte bir tam bir daire çizer.
KUTUPLARDA OLANLAR HİÇ HAREKET ETMİYOR
Ama kuzey veya güney coğrafi kutuplarında duracak olsaydınız, aslında hiçbir yere seyahat etmezdiniz; sadece dönüp dururdunuz. Bununla birlikte, ekvatordakiler, bu dönüş sayesinde muazzam miktarda doğrusal hız elde ediyor.
80 YILDA 1 MİLYAR KİLOMETRE YOL
Bununla birlikte, çoğu insan ekvatorda yaşamıyor, bu nedenle ortalama bir insanın sürekli olarak kabaca 1.500 km hızla seyahat ettiğini söyleyebiliriz. Yine bunu kabaca 80 yıllık bir yaşam süresine eklediğinizde, her insan yaşamı boyunca yaklaşık 1 milyar kilometre yol kat eder.
DENKLEME GÜNEŞ DE DAHİL OLACAK
Bu, Dünya yüzeyinde yaptığımız yolculuğun üzerinde muazzam bir sıçrama. Dönmesine ek olarak, Dünya güneşin yörüngesinde döner. Bu yörünge, gezegenimizin güneşe olan uzaklığına göre zaman zaman daha hızlı veya daha yavaş hareket etmesine neden olan bir elips şeklindedir. Ancak ortalama olarak, Dünya'nın yörünge hızı saniyede 30 kilometredir.
Bu, her yıl yaklaşık 1 milyar km eder. Yani bir ömür boyunca, her birimiz kabaca 80 milyar kilometre yol kat ederiz ki bu da yalnızca gezegenimizin dönüşü nedeniyle kat ettiğimiz mesafeyi gölgede bırakır.
GÜNEŞ BU TARİHTE ÖLECEK
Ancak evrendeki hareket halindeki tek nesne Dünya değildir. Güneş, Samanyolu galaksisinin merkezi etrafında uzun ve tembel bir yörüngede hareket eder. Bu "galaktik yıllardan" birinin tamamlanması yaklaşık 230 milyon Dünya yılı alır. Bunu bir perspektife oturtmak gerekirse, Dünya'da yaşam ilk olarak yaklaşık 17 galaktik yıl önce ortaya çıktı ve sadece 25 galaktik yıl sonra güneş ölecek.
MUAZZAM GALAKTİK ÖLÇEK
Bu muazzam galaktik ölçeklerle karşılaştırıldığında, güneş yörüngesinde zar zor ilerlerken, bir insan ömrü zar zor algılanabilir. Ancak insan ölçeğinde neredeyse anlaşılmaz; Samanyolu'nun merkezi etrafında dönen güneşin hareketi nedeniyle, her birimiz ömrümüz boyunca yaklaşık 600 milyar km yol kat edeceğiz.