Çoğunlukla dolapta saklanan un, bazı önemli detaylar unutulunca böceklenmeye başlar. Evde un nasıl saklanır? Un mutfaklarımızda en çok kullanılan gıdaların başında geliyor. Un bozulur mu? Pasta ve böreklerin vazgeçilmezi un, mutfağın bir numaralı malzemesidir. Un böceklenmeden nasıl saklanır? Un kaç yıl dayanır? İşte, tüm merak edilenler haberimizde...
Evde un nasıl saklanır?
Mutfaklarımızın en değerli malzemesi unun raf ömrünü uzatmak için araştırmalar yapılıyor. Raf ömrünü uzatmanın ilk püf noktası, en taze unu seçmekten geçiyor. Unun tazeliğini bilmek için paketinin üzerinde yazan üretim tarihi kontrol edilmelidir. Unun raf ömrünü uzatmak için aşağıdaki tüyolara göz atabilirsiniz.
- Unun raf ömrünü uzatmak için saklama alanınız oldukça önemlidir. Plastik yerine cam kavanozlar tercih etmelisiniz. Bu yöntem unun böceklenmesini önleyecektir.
- Unu koyduğunuz cam kavanozun ağzının hava almadığından emin olmalısınız. Son kullanma tarihi gelene kadar oda sıcaklığında bekletin.
- Tercihiniz cam yerine plastik ise o zamanda şöyle bir yöntem kullanmalısınız. Kapalı dolabın içinde kabı ağzı açık olarak bırakın. Tabi ki bu dolabın rutubetsiz olmasına özen gösterin.
- Unun içine demir kaşık veya ıslak kaşık değdirmeyin. Her zaman tahta kaşın kullanın.
Sıcak havalar ve nemli ortamlarda unun bozulması normal durumlardır. Unu satın aldıktan sonra paketi çok uzun süre kullanmamalısınız. Unu saklarken yaşanacak sorunlar yalnızca nem ve böcek değildir. Un çok hassas bir tarım ürünü olduğu için çevredeki kokuları içine hapsedebilir.
Un böceklenmeden nasıl saklanır?
-Cam kavanozlar, unun böceklenmesini önler.
- Unun böceklenmesini önlemek için saklama kabına defne yaprağı, kuru karanfil veya nergis çiçeği koyabilirsiniz.
- Aldığınız un uygun şartlarda saklanmıyor veya son kullanma tarihi geçmişse kısa sürede böceklenir.
- Doğru yöntemlerle muhafaza edilen buğday unu 12 ay, çavdar ve yulaf unu ise 6 ay boyunca böceklenmeden taze bir şekilde muhafaza edebilir.
- Unun ağzını sıkı bir şekilde kapatarak hava almasını önlemelisiniz.
- Unu her ne kadar hava almadan saklasanız da uzun süre hava almayınca da böceklenebilir. Bu yüzden unu sakladığınız kabın kapağını arada bir açarak hava almasını sağlayın.
- Güneş gören yerler ve sıcak, nemli ortamlar unun böceklenmesine neden olabilir.
Uygun yöntemlerle muhafaza ettiğiniz buğday unu 12 ay, çavdar ve yulaf unu ise 6 ay boyunca böceklenmeden kullanılabilir. Ununuz hala iyi, ancak yaklaşık bir yıldan uzun bir süre beklerse kullandığınızda daha az glüten üretebilir.