Everest Dağı'nın üç katı büyüklüğünde dev bir kuyruklu yıldız, uzayda Dünya'ya doğru hızla ilerliyor. Uzay kayasına 12P/Pons-Brooks adı verildi ve aslında patladığı için soğuk volkan kuyruklu yıldızı olarak da bilinen kriyovolkanik kuyruklu yıldız olarak sınıflandırıldı.
GELİŞ TARİHİ AÇIKLANDI
Patlayan dev kayanın (ya da daha doğrusu devasa kaya parçalarının) ilk olarak 21 Nisan 2024'te Dünya'ya en yakın noktasına ulaşacağı düşünülüyordu, ancak bu tarih şimdi Haziran ayına ertelendi.
PATLAMIŞ BİR ALEV TOPU
İlk kez 1812'de görülen ve aylardır uzmanların radarında olan canavar, patlamış bir alev topu olmasının yanı sıra, artık sadece şeytan boynuzu olarak tanımlanabilecek bir hal almış durumda.
EN SON 80 YIL ÖNCE ÇIPLAK GÖZLE GÖRÜLDÜ
Bu, Pons-Brooks'un dört ay içinde bunu ikinci kez deneyimlemesi ve teleskopla bakıldığında, sanki devasa bir boynuz seti çıkıyormuş gibi görünüyor. Uzmanlar, kayanın en son yaklaşık 80 yıl önce çıplak gözle görülebilen Halley kuyruklu yıldızıyla hemen hemen aynı büyüklükte olacağını söylüyor.
71 YILLIK BİR YÖRÜNGESİ VAR
12P/Pons-Brooks, Güneş'in etrafında 71 yıllık bir yörüngeye sahip olması nedeniyle ünlü kuyruklu yıldızla da benzerlikler taşıyor.
DÜNYA'YA YAKLAŞTIKÇA PATLAMAYA DEVAM EDECEK
2 Haziran civarında çıplak gözle görülebilecek, ancak önümüzdeki yılın mayıs ayından haziran sonuna kadar herhangi bir zamanda da görülebilecek. Şu anda Herkül takımyıldızının yakınında - Doğu-Kuzey-Doğu yönünde, ufuktan 36 derece yüksekte bulunuyor. Kuyruklu yıldız Dünya'ya yaklaştıkça patlamaya devam edecek.
2095 YILINDA GERİ FIRLATILACAK
Patlayan kuyruklu yıldızın parçaları uzayda kalacak ve 2095 yılında geriye fırlatılacak. Ancak güneş sistemindeki en uçucu volkanik kuyruklu yıldız olduğu söylenemez. Dünya'ya yaklaştığında yaklaşık 144 milyon mil uzakta olacak, dolayısıyla bizim üzerimizde herhangi bir etki yaratma ihtimali oldukça düşük.