ABD'nin New York eyaletindeki bir evin arka bahçesinde, fark ettiği gölgenin altını kazan ev sahibi, toprağın içinden çıkanı görünce hayrete düştü. Toprağın içinden çıkan şeyin önemli bir kalıntı olduğunu düşünen ev sahibi, haklı çıktı. Çünkü topraktan çıkan şey aslında günümüz fillerinin nesli tükenmiş akrabası ve tarih öncesi otçul hayvan olan mastodonun çenesiydi ve uzmanlara göre yaklaşık 129.000 yıllıktı.
"ÖZEL BİR ŞEY OLDUĞUNU ANLADIM"
İsminin açıklanmasını istemeyen ev sahibi, "Dişleri bulduğumda ve elimde incelediğimde bunların özel bir şey olduğunu anladım" dedi. Daha fazla araştırma yapmak üzere New York Eyalet Müzesi ve SUNY (New York Eyalet Üniversitesi) Orange'dan profesyonelleri çağırmaya karar verdi. Kazılarda yetişkin bir mastodon çenesinin (Mammut cinsi) tamamı, bir ayak parmağı kemiğinin bir kısmı ve bir kaburga parçası ortaya çıkarıldı. SUNY Orange'dan antropolog Cory Harris, "Çene gösterinin yıldızı olsa da, ek ayak parmağı ve kaburga parçaları değerli bir bağlam ve ek araştırmalar için potansiyel sunuyor. Ayrıca yakın çevrede daha fazla araştırma yaparak başka kemikler olup olmadığını görmeyi umuyoruz." dedi.
ZENGİN PALEONTOLOJİK TARİHİNİN BİR KANITI
Ekip henüz mastodonun türünü veya diğer ayrıntıları açıklamadı. Yaşını, diyetini ve yaşam alanını belirlemek için bilim insanları tarafından analiz ediliyor ve ayrıca bu kemiklerin Empire State'in sığ toprağında ne kadar süredir dolaştığını bulmak için karbon tarihlemesi yapılıyor. New York Eyalet Müzesi'nde buzul çağı hayvanları küratörü olan evrimsel ekolojist Robert Feranec, son bulgunun eyaletin zengin paleontolojik tarihinin bir kanıtı olduğunu söylüyor. Feranec, "Bu mastodon çenesi, bu muhteşem türün ekolojisini incelemek için eşsiz bir fırsat sunuyor. Bu da bölgedeki buzul çağı ekosistemleri hakkındaki anlayışımızı artıracak" dedi ve ekledi.
OLAĞANÜSTÜ ANLIK GÖRÜNTÜLER SUNAN KAYNAKLAR
"Fosiller, geçmişe dair olağanüstü anlık görüntüler sunan kaynaklardır. Bunlar, yalnızca eski ekosistemleri yeniden inşa etmemize olanak sağlamakla kalmaz, aynı zamanda çevremizdeki mevcut dünya hakkında daha iyi bir bağlam ve anlayış sağlar." dedi. New York eyaletinde 150'den fazla mastodon fosili bulundu ve bunların yaklaşık üçte biri Orange County'dendi. Ancak bu türden son keşfin üzerinden 11 yıl geçti. Müzede bulunan 16.000 yerel fosil örneğinin çoğu yaklaşık 15.000 yıllık olup, bunları doğrudan Geç Pleyistosen dönemine yerleştirir.
FARKLI BİR İKLİM SAHİPTİ
Bunların çoğu, 12.000 yıl önce son buzul çağında tarih öncesi avcı-toplayıcıların bıraktığı değerli eserleri de muhafaza eden Dutchess Quarry Mağaraları gibi Orange County mağara alanlarından çıkarıldı; bunlar arasında yivli uç adı verilen çok nadir bir Paleo-Kızılderili taş aleti de bulunuyordu. Dünya, yaklaşık 129.000 ila 11.700 yıl öncesini kapsayan Geç Pleistosen döneminde büyük ölçüde farklı bir iklime sahipti.
YAKLAŞIK 35 FARKLI TÜR YOK OLDU
Çok daha soğuktu, devasa buzullar dünyanın okyanuslarını donduruyor ve buzlu kara köprüleri oluşturuyordu. Bu köprülerden biri insanların Sibirya'dan Alaska'ya göç etmesine olanak tanıdı; ancak bunun Kuzey Amerika'ya ilk insan göçü olup olmadığı uzmanlar arasında tartışma konusu. Kuzey Amerika'da, mastodonlar da dahil olmak üzere yaklaşık 35 farklı megafauna türü Geç Pleistosen sırasında yok oldu.
"BİR ADIM DAHA YAKLAŞIYOR"
Bu devlerin fosilleri Batı Kıyısı'ndan Doğu'ya ve hatta Florida'ya kadar kıtanın her yerine dağılmış durumda ve kalıntıları genellikle kıtaya insan gelişi ve bu hayvanları yok oluşa sürüklemedeki rolümüz sorusuyla ilişkilendiriliyor. Yeni bulunan bu mastodonun bu konu hakkında bir fikri olup olmayacağını henüz duymadık. Bu, tarih öncesi insan kemiklerine müdahale edildiğine dair kanıtlara ve kemiklerin ne kadar eski olduğuna bağlı olacak. Feranec, "Bunun gibi her keşif, bizi New York'un tüm hikayesini bir araya getirmeye bir adım daha yaklaştırıyor" dedi.