Her yıl yüzlerce yeni yıldız oluşturan hayaletimsi galaksi, bulunması zor olarak belirlendikten sonra tekrar ortaya çıkarak araştırmacıları şaşkına çevirdi.
GÖRÜLMESİ ÇOK ZORDU
AzTECC71 ilk olarak Hubble Uzay Teleskobu'ndan çekilen görüntülerde ortaya çıktı ancak görülmesi çok zordu. Ancak gökbilimciler şimdi bunu James Webb Teleskobu'ndan alınan ve onu çok renkli filtrelerle gösteren görüntülerde yeniden buldular.
"TOZLU YILDIZ OLUŞTURAN GALAKSİ"
The Astrophysical Journal'da yayınlanan yeni bir çalışmada ayrıntıları verilen galaksi, "tozlu yıldız oluşturan galaksi" olarak biliniyor. Bu galakside her yıl pek çok yeni yıldız yaratılıyor, ancak James Webb Teleskobu'nun sahip olduğu teknoloji olmadan görülmesini zorlaştıran bir toz örtüsüyle çevrelenmiş durumda.
SADECE 1 DALGA BOYUNDA GÖRÜNTÜLENEBİLİYOR
Hawaii'deki James Clerk Maxwell Teleskobu ve Şili'deki ALMA teleskopu, galaksiyi James Webb Teleskobu tarafından gözlemlenmeden önce buldu. Araştırmacılar, daha kısa dalga boylarında galaksinin tamamen görünmez olduğunu ve yalnızca 4,44 mikron dalga boyunda gözlemlenebildiğini buldu.
Araştırmacılar bunun "yaklaşık 6'lık bir kırmızıya kaymada" görüldüğüne inanıyorlar; bu da Büyük Patlama'dan yaklaşık 900 milyon yıl sonrasına karşılık geliyor.
"BU ŞEY GERÇEK BİR CANAVAR"
Araştırmada yer alan Austin Texas Üniversitesi'nden doktora sonrası araştırmacı Jed McKinney bir basın açıklamasında "Bu şey gerçek bir canavar. Küçük bir damla gibi görünse de aslında her yıl yüzlerce yeni yıldız oluşturuyor. Ve bu kadar ekstrem bir şeyin bile en yeni teleskopumuzdan alınan en hassas görüntülerde zar zor görülebildiği gerçeği benim için çok heyecan verici. Bu bize potansiyel olarak şunu söylüyor: bizden saklanan bir galaksi popülasyonu var."
ÇOK NADİR GÖRÜLÜYORLARDI
Gökbilimciler bu tür gökadaların son derece nadir olduğunu düşünüyorlardı ancak AzTECC71'in keşfi bunun doğru olmayabileceğini gösteriyor. Bu galaksilerin tespit edilmesi zor olduğundan, gökbilimciler araştırmaları devam ederken keşfedilecek daha pek çok galaksiye hazırlanıyorlar.
Bu galaksilerin aslında çok yaygın olduğu ortaya çıkarsa, bu, erken evrenin başlangıçta sanıldığından çok daha "tozlu" ve örtülü olduğu anlamına gelecektir.
1 MİLYON GALAKSİ BULMAYI HEDEFLİYORLAR
The Astrophysical Journal'daki çalışma , erken evrene ve yapısına yeni bir bakış açısı kazandırmak amacıyla James Webb Teleskobu'nu kullanarak 1 milyona kadar galaksiyi bulmayı ve haritalandırmayı amaçlayan COSMOS-Web projesinin bir parçasıydı.