Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin tatile girecek olması EYT düzenlemesini planlarını değiştirdi. Yılın son günlerine yaklaşırken milyonlarca vatandaş EYT konusunu araştırmaya devam ediyor. Peki prim gün sayısında durum nedir? EYT 2023 yılına kalırsa maaşlar düşer mi? İşte cevaplar…
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin EYT’de yaş sınırı için çok kritik bir mesaj vermiş ‘en kapsayıcı şekilde düzenleme’ yapılacağını duyurmuştu.
Yasanın çıkacağı tarihe ilişkin bir diğer açıklama ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan gelmişti. Erdoğan, “Tabii bizim hedefimiz, arkadaşlarımızla da yaptığımız görüşmelerde, bu yıl sonuna kadar emeklilikte yaşa takılanlar olayını çözmek. Asgari ücret meselesiyle ilgili çalışmalar da aynı şekilde zaten yoğun bir şekilde devam ediyor. 2023'e bu iki önemli konuyu masamızın üzerinden kaldırarak girelim diyoruz. Çalışma bu istikamette devam ediyor. İnşallah güzel bir neticeye varır ve böylece de adımı atarız” ifadelerini kullandı.
EYT 2023’te mi çıkacak?
Türkiye Büyük Millet Meclisi 26 Aralık-3 Ocak tarihleri arası tatile girecek. Tatil sonrası yasanın Meclis'e gelmesi bekleniyor.
EYT yaş sınırı var mı?
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için sık sık açıklama yapan Bakan Bilgin, son olarak yaş sınırı konusuna değindi. EYT için en kapsamlı düzenlemenin yapılacağını duyuran Bakan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, gerçekçi bir çalışma olacağınıEYT'nin ortaya çıkaracağı yükün hesaplandıktan sonra net bir açıklamanın yapılacağını açıkladı
EYT 2023’te çıkarsa ne olacak?
Uzmanlara göre EYT yasasının 2023’e sarkması durumunda emekli maaş ve kıdem tazminatı hesabı da değişecek. 2022’de emekli olacakların maaşı 2023’te emekli olacakların maaşına göre daha fazla olacak.
EYT 2022'de çıkarsa 2023’ün Ocak ve temmuz emekli zamları emekli maaşına eklenecek. Ancak 2023'te çıkarsa sadece yeni yılın Ocak zammı maaşa eklenecek
Kıdem tazminatında ise tam tersi durum söz konusu. EYT 2023 yılına sarkarsa kıdem tazminatı tavanı değişecek.
Yeni yılda asgari ücrete yapılacak zammın, işletmelerin kıdem tazminatı maliyetini yüzde 40-50 arası bir oranda arttırması bekleniyor. Bu rakamın muhtemelen 18-19 bin liraya kadar çıkabileceği öngörülüyor.