Merkez Bankası, son toplantısında 10,25 olan politika faiz oranını 475 baz puan artırarak 15’e yükseltti. Buna göre vatandaşın bankada olan parasının getiri oranı da değişecek.
Mevduat faizlerinde yükselişin sınırlı olacağını söyleyen İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doçent Doktor Kadir Tuna değerlendirmelerde bulundu:
Banka, sadeleşme kapsamında tüm fonlamanın temel politika aracı olan bir hafta vadeli repo faiz oranı üzerinden yapılmasına karar verdi. Zaten Merkez Bankası’nın faiz arttırımı öncesinde piyasa faizi 14,80’e kadar gelmişti. Aslında Merkez Bankası’nın dünkü faiz kararı ile fiili faiz artışı sadece 20 baz puan oldu.
Faizdeki artışın etkisi mevduat ve kredi faizlerinde sınırlı olacaktır. Halihazırda merkez bankasının sıkılaştırma adımları ile mevduat ve kredi faizleri son 3 ayda yükselmeye devam etmişti.
Ortalama mevduat faizi mevcut koşullarda 15-16 arasında olacaktır. Birçok banka faiz artışı öncesinde mevduata yüzde 14 faiz veriyordu. Örneğin faizler 15’e geldiğinde 100 bin TL’si olan bir mevduat sahibi 32 gün vadeli parasını yatırdığında 1250 TL aylık getiri elde edecektir.
Prof. Dr. Sinan Alçın konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Türkiye'nin ülke risk priminde yaklaşık iki puanlık düşüş ortaya çıktığını gördük.
Böylece yabancı yatırımcı için daha cazip hale gelmiş oldu. Bu son bir haftada en yüksek yabancı fon girişine sahne oldu. 1 milyar dolar civarı bir giriş oldu. Verilen mesajlar içeride ve dışarıda karşılığını buldu. Merkez Bankası atması gereken adımı atmış oldu.
Diğer yandan aksini savunanlar da mevcut. Bu seviyelerin beklenilen en yüksek oran olduğunu belirten bankacılar, mevduatta yüzde 15,50-16 bandının daha olası olduğunu ifade ediyor. Zira, TCMB karar öncesi fonlamayı yüzde 14,75'ten yaptı ve yapılan faiz artışı ile bu oran piyasa faizlerine geldi. Buna göre, şu an medyanı yüzde 17 olan kredi faizlerinde de maksimum yüzde 19 seviyeleri görülebilir.