Dünya genelinde felçli olmaları nedeniyle konuşamayan çok sayıda insan var. Araştırmacılar bu insanların en azından kendi sorunlarını dile getirebilmeleri için teknolojinin sınırlarını zorlamaya devam ediyor. Kuzey Carolina'daki Duke Üniversitesi'ndeki nörobilimciler tarafından geliştirilen bir teknoloji ise felçli insanların konuşmasına olanak sağlayabilir.
KONUŞMA PROTEZİ OLARAK ADLANDIRILIYOR
Konuşma protezi olarak bilinen cihaz, günümüzde mevcut olan en iyi konuşma kod çözme teknolojilerinden önemli ölçüde daha hızlıdır. Konuşma yeteneğini kaybetmiş hastalara umut oluyor.
Duke Üniversitesi'nde nöroloji profesörü Gregory Cogan, Newsweek'e verdiği demeçte, "Bu teknoloji , ALS [amyotrofik lateral skleroz] ve kilitli kalma sendromu gibi zayıflatıcı nörolojik bozukluklardan muzdarip , konuşma ve iletişim yeteneğini kaybetmiş hastalara yardımcı olacaktır" dedi.
Bu proje için Cogan, Duke araştırmacısı arkadaşı Jonathan Viventi ile birlikte çalıştı. Yüksek yoğunluklu, ultra ince ve esnek beyin sensörleri oluşturma konusunda uzmanlaşmış bir biyomedikal mühendislik laboratuvarını işletiyor.
BEYNE PLASTİK PARÇASI YERLEŞTİRİLİYOR
Bu proje için ekip, 256 mikroskobik beyin sensörünü posta pulu büyüklüğünde, esnek, tıbbi kullanıma uygun bir plastik parçasına yerleştirdi.