FRANSA KARIŞTI: BAŞBAKAN İSTİFA ETTİ, MACRON KABUL ETMEDİ

Fransa, aşırı sağın yükselmesini bekliyordu. Sandıktan sol çıktı. Bu kez de aşırı sağcılar ayaklandı. Sokaklar yangın yerine döndü. Bir yandan da siyasi belirsizlik sürüyor. Başbakan Attal, Fransız lider Macron'a istifasını sundu. Ama ülke böylesine karışmışken, Macron o istifayı kabul etmedi.

FRANSA KARIŞTI: BAŞBAKAN İSTİFA ETTİ, MACRON KABUL ETMEDİ

Fransa siyasi belirsizliğe düştü. Sokaklar karıştı. Seçmen sandıkta sağ gösterip sol vurdu. İktidar hazırlığı yapan aşırı sağcılar sonucu hazmedemedi. Sokaklar kadar masa da karışık. Zira hiçbir parti mecliste çoğunluğu elde edemedi.

Yine de seçimlerin ardından gelenek olduğu üzere Başbakan Gabriel Attal akşam saatlerinde saraya çıktı. İstifasını sundu. Ancak Macron, Attal'ın istifasını kabul etmedi. "Ülkenin şu anki istikrarı için" görevini bir süre daha sürdürmesini istedi.

Seçim kampanyasını Attal yürüttü. Cumhurbaşkanı Macron’un Cumhuriyet İçin Hep Birlikte İttifakı en fazla milletvekili çıkaran ikinci parti oldu. Ama geçen seçime kıyasla 80'e yakın sandalye kaybetti.

Yeni Halk Cephesi, mecliste en fazla sandalyeye sahip ittifak olarak, yeni hükümeti kurma ve başbakanı belirleme görevinin kendilerine verilmesi gerektiğini savunuyor. Ancak ittifak henüz başbakan adayı olarak göstereceği isim üzerinde uzlaşabilmiş değil.