Fransa seçimlerinde sürpriz: Sandık çıkış anketlerine göre sol ittifak birinci çıktı

Fransa diken üstünde... Ülke aşırı sağın zaferi gölgesinde ikinci tur erken genel seçime gitti. Sandıktan sürpriz sonuçlar çıktı…

Fransa seçimlerinde sürpriz: Sandık çıkış anketlerine göre sol ittifak birinci çıktı

Sandık çıkış anketlerine göre sol ittifak ilk sıraya yerleşti, Cumhurbaşkanı Macron'un ittifakı ikinci oldu. İlk turun galibi aşırı sağ ise üçüncü sıraya geriledi.

Fransa 2. tur seçimleri için sandık başına gitti. Yerel saatle 08.00’de başlayan oy verme işlemi, 18.00’de sona erdi. Genel seçimlerin 2. turunda katılım oranında rekor artış yaşandı. Yüzde 60'a dayanan seçime katılım oranı, 2022'deki seçimlere kıyasla 20 puan arttı.

Sandıktan sürpriz sonuçlar çıktı. İlk turun birincisi aşırı sağ, Macron ve solcuların ittifakına takıldı. 30 Haziran’da yapılan genel seçimlerin ilk tur oylamasında, aşırı sağcı Ulusal Birlik İttifakı'nın yaklaşık yüzde 33 oy alarak birinci çıkmasının ardından Macron cephesi ve sol partiler üstü kapalı işbirliğine gitmişti. Bu işbirliği sandık sonucuna da yansıdı.

Seçimde, Yeni Halk Cephesi İttifakı sandıktan birinci çıktı. Cumhurbaşkanı Macron’un “Cumhuriyet İçin Hep Birlikte” İttifakı ikinci oldu. İlk turun birincisi aşırı sağcı ittifakı ise bu turda üçüncü sıraya geriledi.

İlk sonuçların gelmesinin ardından Fransa Başbakanı Attal, Cumhurbaşkanı Macron’a istifasını sunacağını açıkladı.