'Gastronominin Nobeli' Türk girişimci Ebru Baybara Demir'in

Gastronominin Nobel'i olarak nitelendirilen Sosyal Gastronomi etkinliğinde Türk kadın girişimci Ebru Baybara Demir, dünya birincisi seçildi. Ata tohumu ekimiyle susuz tarımın öncülüğünü yapan Ebru Baybara Demir'in hayatı başlı başına bir başarı hikayesi.

'Gastronominin Nobeli' Türk girişimci Ebru Baybara Demir'in

Dünyanın farklı ülkelerinden 1000 şefin aday gösterildiği ve 700 şefin değerlendirildiği 2023 Basque Culinary World Prize (2023 Bask Dünya Aşçılık Ödülü) Türk girişimci Ebru Baybara Demir'in oldu.

Demir, Gastronominin Nobel'i olarak nitelenen ödülü Türkiye'ye kazandıran ilk Türk kadın oldu.

Mardin’de gastronomi alanında hayata geçirdiği dikkat çekici projelerle öne çıkan bir isim olan Demir, hükümetle iş birliği yaparak deprem bölgesinde kendisine tahsis edilen tesiste, depremzedelere binlerce kap yemek çıkarıyor.

Kazandığı büyük ödülle ilgili konuşan Ebru Baybara Demir, "Sosyal Gastronomide Dünya Birinciliği, Gastronominin Nöbeli'ni ülkeme getirdiğim için gurur duyuyorum." ifadelerini kullandı.

HAYATI BAŞLI BAŞINA BAŞARI HİKAYESİ

tv100.com yazarı Fuat Uğur, Demir'în girişimcilik başarısını yıllar önce köşesine taşımış, Demir'den övgüyle bahsetmişti.

"Bu başarı öyküsü Türk tarımını dünya birincisi yapacak" başlıklı köşesinde Fuat Uğur, şunları yazmıştı:

"Ebru Baybara Demir, Ata tohumu Sorgül Buğdayı ekimiyle susuz tarımın öncülüğünü yapan ve Türkiye’yi, hatta dünyayı kurtaracak projenin ilk adımını atan kadın girişimci. Hayatı başlı başına bir başarı hikâyesi. Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Örgütü’nün desteği ile birlikte 70 kadın ile beraber 1650 kilo buğdayı 102 dönüm araziye ekti ve ilk hasatta 22 ton buğday elde etti. Ebru Baybara ve kurulan kooperatifin öncülüğünde yüzlerce kadın ve erkek bugün Sorgül buğdayı ile susuz tarımın kapılarını araladılar ve şu anda binlerce dönümde Sorgül buğdayı ekiliyor."

Aynı yazısında susuz tarımın önemini de yazan Uğur, "1984 sonrası konvansiyonel tarım geldikten sonra toprağı mahvettik. Pandemiyle birlikte kuraklık da başladı. Türkiye’de su kaynaklarının yüzde 70’i tarımda kullanılıyor. Bu yüzden artık ata tohumlarına dönüş yapmalıyız. Türkiye’nin tahıl ambarı Konya’da obruklar oluşuyor yeraltı kaynaklarının tükenmesi nedeniyle. Ebru Hanım Konya’daki Gıda ve tarım Üniversitesi’’ne bir ton Sorgül buğdayından göndermiş. Orada bu geni korumak için akademik çalışma yapılacak. Daha sonra da Konya ovasında bu buğdayın ekimine geçilecek. Heyecanla sonuçlarını bekliyorlar." ifadelerine yer verdi.

Bu yazısından 2 yıl sonra yeniden Ebru Baybara Demir'le bir araya gelen tv100.com yazarı Fuat Uğur, geçen yıl yaptığı görüşmesini şu sözlerle kaleme almıştı:

"Acaba aradan iki tarım sezonu geçtikten sonra durum neydi? Bunu kendisine sordum. Ekim alanları artmış mıydı, verimlilik ne durumdaydı ve çiftçinin ilgisi devam ediyor muydu? Evet, güzel haber şu; Ata tohumu Sorgül Buğdayının ekim alanı 6800 dönüme yükselmişti. Demek ki kısa zamanda çiftçilerden yakın ilgi görmüş. Özellikle Mardin, Urfa ve Diyarbakır’da yoğun olarak yetiştiriliyor."