Gayrimenkul ilanlarında pazar günü yeni dönem! 1 Ocak 2025'te tamamen devrede olacak

Emlak alım satım işlemleri sırasında çok sayıda dolandırıcılık ve kötü amaçlı ilan bulunmasının ardından harekete geçen Ticaret Bakanlığı'nın yeni uygulaması pazar günü başlıyor. Gayrimenkul satışlarında vatandaşların işini kolaylaştırması beklenen "Doğrulanmış ilan" uygulamasına ise 1 Ocak 2025'ten sonra tamamen geçilecek.

Gayrimenkul ilanlarında pazar günü yeni dönem! 1 Ocak 2025'te tamamen devrede olacak

Ülkemizde son dönemde artış gösteren enflasyonla birlikte gayrimenkul fiyatları da ciddi bir seviyeye yükseldi. 

Gayrimenkul fiyatlarının yükselmesini de fırsat bilen dolandırıcılar, satış sitelerinde çok fazla sayıda kötü amaçlı ilan yayınlamaya başladı. 

Bu yönde şikayetlerin artmasının ardından devreye giren Ticaret Bakanlığı ise "Doğrulanmış ilan" uygulamasını devreye almaya karar verdi. 

YETKİLENDİRİLEN EMLAKÇI İLAN AÇABİLECEK 

Düzenleme kapsamında Bakanlıkça kurulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), bu tarihte devreye alınacak ve yılbaşından itibaren zorunlu olarak emlak ticaretinde uygulanacak.

Böylelikle, platformlardaki emlak ilanları, taşınmaz sahibi, bu kişinin birinci ve ikinci derece hısımları veya eşi tarafından verilebilecek ya da taşınmaz sahibince yetkilendirilen emlak işletmesince sunulabilecek.

Sistemle taşınmaz sahibi, emlak işletmesini e-Devlet'te oluşturulan ekrandan yetkilendirecek, bu ekrandan ilana konu taşınmazı, yetki vermek istediği emlak işletmesini ve süresini belirleyerek işlemini tamamlayabilecek.

20 BİN EMLAKÇI YETKİ İSTEDİ 

ürkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, emlakçıların, 15 Eylül'de uygulamaya alınacak olan doğrulanmış ilan düzenlemesi için gerekli hazırlıkları tamamladığını bildirdi.

Taylan, konutta "doğrulanmış ilan" düzenlemesine yönelik değerlendirmede bulundu.  

Taylan, düzenlemeyle yetki belgesi olmayan emlakçıların, emlak portalları üzerinden ilan veremeyeceğini anımsatarak şunları kaydetti:

"Şu an 70 bin düzeyinde Bakanlıktan yetki belgesi almış emlakçımız var, 20 bin emlak ofisi de yetki belgesi almak için müracaat etti. Dolayısıyla beklentimiz yıl sonuna kadar yetki belgesi almış emlakçı sayısının 90 bin düzeyine ulaşması yönünde. Son zamanlarda eğitimlere katılım ve müracaata da baktığımızda bu işin çok hızlandığını görüyoruz. Hızlı bir şekilde emlakçılarımız yetki belgesi almak için uğraş veriyorlar."