Gaziantep mutfağının ünü sınırları aştı! 105 coğrafi işaret aldı
Gaziantep'in mutfağının ünü sınırları aştı. Türkiye'de en fazla coğrafi işarete sahip olan kent, baklavadan sonra Araban sarımsağının da Avrupa Birliği'nden (AB) tescil almasıyla 105 coğrafi işarete ulaştı.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'de en fazla coğrafi işarete sahip olan kentte, Antep baklavasının ardından Araban sarımsağının ilin AB tescilli ikinci ürünü olduğu belirtildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "Yüzüncü yıl, yüz coğrafi işaret" diyerek yola çıktıklarını ve 105 coğrafi işaret aldıklarını dile getirdi. Sarımsağın hem ekonomi hem de şifa olduğunu ifade eden Şahin, şunları kaydetti:
"Sarımsak doğal antibiyotik ve dünyanın doğal antibiyotiğe ihtiyacı var. Bu yüzden Araban bizim için çok özel ve güzide bir ilçemiz. Sarımsak için ne kadar çok üretmemiz, tanıtmamız, tüketim ve katma değerinin arttırılmasına baktık. Türkiye'de kendi coğrafi işaretimizi aldık ama artık biz biliyoruz ki ürünlerimiz için Avrupa Birliği coğrafi işaretini almazsak bize dair ürünlere başka ülkeler sahip çıkıyor. Bundan sonra soğuk hava deposuyla, sarımsak üreticisinin katma değer elde edeceği, sarımsak tozu ve siyah sarımsak çalışmalarını yapmamız gerek. Araban çiftçisi, Araban ekonomisi, Gaziantep’in yeşil ekonomisi olacak."
BAKAN KACIR DA AÇIKLAMADA BULUNDU
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Araban sarımsağının Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret tescili almasını değerlendirdi. Kacır, sosyal medya adresi X'ten konuya ilişkin paylaşımda bulundu.
Türkiye'nin yerel değerlerini korumaya, kayıt altına almaya ve dünya çapında tanıtmaya devam ettiklerini aktaran Kacır, "Gaziantep topraklarında yetişen şifa kaynağı 'Araban sarımsağı', AB'de tescilli 21. coğrafi işaretli ürünümüz oldu." değerlendirmesinde bulundu.
Kacır, başlattıkları uluslararası coğrafi işaret seferberliğiyle AB nezdindeki tescil sayısında belirgin artış yaşandığını belirterek, şunları kaydetti:
"Bugün itibarıyla tescilli 21 coğrafi işaretimiz bulunurken, 4'ü ilan aşamasında 49 başvurumuzun işlemleri ise devam ediyor. Kültürümüzü ve değerlerimizi korumaya, tanıtmaya, ülkemizin marka değerini artıracak çalışmalara devam edeceğiz."