Gazze'nin tek kanser tedavi merkeziydi: İsrail önce bombalayıp askeri üsse dönüştürdü

İşgal ordusu, Gazze’deki Türk-Filistin Dostluk Hastanesi’ni askeri üsse dönüştürdü. 180 yataklı hastane, bölgedeki 9 bin kanser hastasına hizmet veriyordu. İsrail askerlerinin hastane önünde ve içinde çektikleri görüntüler, Dışişleri Bakanlığı tarafından sert bir şekilde kınandı.

Gazze'nin tek kanser tedavi merkeziydi: İsrail önce bombalayıp askeri üsse dönüştürdü

Gazze’nin tek kanser tedavi merkezi, İsrail tarafından önce bombalandı, ardından boşaltılarak askeri üs haline getirildi.

180 yataklı Türk-Filistin Dostluk Hastanesi, 2017’de Gazze Netzarim’de hizmete girdi. Amaç, bölgedeki kanser hastalarının tedavi edilmesiydi. Gazze’deki 9 bin kanserli burada şifa buluyordu. Kasım 2023’te, Gazze’ye yönelik abluka ile İsrail bölgeye yakıt girişini durdurdu ve kanser hastalarının tedavisi engellenmeye başlandı. Netzarim Koridoru’ndaki hastane, Gazze’nin tam ortasındaydı ve İsrail için stratejik öneme sahipti.

Hastaneye el koymak için defalarca bombalandı. Onlarca hasta saldırılarda can verdi. Hastane, tıbbi imkansızlıklar ve güvenlik sorunları nedeniyle boşaltıldı. İsrail hemen hastaneye el koydu ve burayı askeri üs haline getirdi. Askerler, hastanenin içinde toplanıp milli marş okudu. Ayrıca, hastanenin içinde kutlama yemekleri vermeye başladılar ve bu anları sosyal medyada paylaşmaktan çekinmediler. Bazı askerler, hastane önünde topluca fotoğraf çektirdi.

Bu görüntüler üzerine Türk Dışişleri Bakanlığı sert tepki gösterdi. Açıklamada, “İsrail’in uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuku ihalinin yeni bir delili” denildi ve “Bu saldırıların sorumlularının uluslararası mahkemeler önünde hesap vermesi için çaba göstermeye devam edeceğiz” ifadelerine yer verildi.