Gece yeme atakları yaşıyorsanız bunlara dikkat edin
Gece yemek atakları, günlük kalorinin neredeyse yüzde 50 ve daha fazlasının yemekten sonra yüksek kalorili, karbonhidratlı atıştırmalıklar ile alınması, gece uykudan uyanıp atıştırma isteği ve bu isteklerin ve atakların en az üç ay sürmesi ile ortaya çıkan bir durumdur.
En önemli şey ise bu atakların nedenini belirlemektir. Nedenini belirledikten sonra ona uygun bir beslenme, hatta gerekliyse psikolojik destekler ile çözülmelidir. Peki nedenleri neler olabilir?
Eğer gece yeme atakları yaşıyorsan:
Gün içerisinde yetersiz besleniyor olabilirsin (çok düşük kalorili diyetler yapıyor olabilir).
İnsülin direnci veya hipoglisemi problemi ile karşı karşıya olabilirsin. Beraberinde bel bölgesi yağlanması, tatlı krizleri, kilo vermede zorluk da yaşıyorsan mutlaka değerlerine baktırmalısın.
Gün içinde açlığını; çay, kahve, su ile bastırıyor olabilirsin. Sırf kilo verebilmek için kendimizi normalden çok daha fazla aç bırakma ve açlığı bastırmak aksamları daha çok yemenize sebep oluyor olabilir.
Sevdiğiniz besinleri kendinize yasaklıyor olabilirsiniz. Besinleri yasaklamak, hayatınızdan tamamen çıkartmak size uygun olmayan bir beslenme davranışı olabilir. Bu sebeple yasaklamak yerine daha doğru miktarlarda tüketmeyi öğrenmelisin. Ya hep ya hiç mantığı gece ataklarını arttırabilir.
Diyet adı altında karbonhidratı tamamen kesmiş olabilirsiniz (özellikle akşamları tatlı krizi yaşıyorsanız bu seçenek önemli).
Miden tok olduğu halde bu atağı yaşıyorsan; stres, üzüntü ve kaygı sebepli duygusal açlık yaşıyor olabilirsin. En yaygın görülen nedenlerden biridir. Bu durumu 3-6 aydan uzun süredir yaşıyorsan mutlaka bir psikolog ile görüşmelisin.
Akşam yemeğini atlamış veya geçiştirmiş olabilirsin. Ana öğünlerde tam ve dengeli yememek hem psikolojik hem de fizyolojik olarak açlıklarınızı tetikleyebilir. Bu da gece yeme ataklarına sebep olabilir.
Unutmayalım ki, gün içinde yediğiniz bir öğün, bir sonraki öğünde ne yiyeceğinizi belirler. Bu sebeple yeme ataklarının en ana nedeni yetersiz + dengesiz öğünler ve strestir. Karbonhidrat miktarını öğünlere eşit dağıtmak, yeterli protein almak, nişasta ve beyaz undan uzak durmak, posası yüksek beslenmek etkilidir ve en önemlisi sevdiğiniz besinleri tamamen yasaklamak yerine porsiyon kontrolünü sağlamak yeme ataklarını azaltmada oldukça etkili.