Karanlık fabrikalarda imalat, makinelerin tamamen kendi kendine yeterli olduğu bir üretimi ifade ediyor. Kulağa bilim kurgu gibi gelse de, bu tür fabrikalar 15 yıldan fazla bir süredir gerçek!
Bu sistemde makineler daha uzun süre çalışabiliyor. Artan atölye kapasitesi beraberinde kar artışını getiriyor.
Çin'in Dongguan kentinde yer alan cep telefonu fabrikası buna iyi bir örnek. Eskiden 650 işçi çalıştıran fabrikada, şimdi 60 işçi var. Şirket, insan iş gücünün yüzde 90'ını kaldırdı ve yerine 60 robot kol aldı. Sonuçlar akıllara durgunluk vericiydi. Verimlilik yüzde 250 artarken, ürün kusurları yüzde 80 azaldı.
Diğer yandan enerji tasarrfunu da artırdığı belirtilen sistemde dikkat edilmesi gereken bir dizi zorluk da bulunuyor.
İnsansız üretimden maksimum fayda sağlamak için, makinelerin kendi iş parçalarını yükleyebilmeleri, doğru parça programının yüklendiğinden ve kullanıma hazır olduğundan emin olmak önem taşıyor. Makinelerin öğrenme eğrisi yukarı taşındıkça verimlilik de yukarılara çıkıyor.
En son dünyanın en büyük spor eşyası üreticilerinden biri Almanya'da robotlar tarafından ayakkabı üreten fabrikasını açmış ve deneme üretimine başladığını duyurmuştu. Yıllık ortalama olarak 300 milyon adet ayakkabı satan markanın bu ayakkabıların neredeyse tamamını Çin ve diğer asya ülkelerinde insan gücüyle ürettirdiği belirtilmişti.