Görünüşü itibariyle yaban mersinine benzeyen Güzel avrat otu, ismini ülkemizdeki insanlardan almıştır. Çeşitli hastalıkları tedavi eden otun zararlarından ötürü satışı yasaklandı.
Güzel avrat otu sıcak ve ılıman bölgelerde yetişir. Özellikle mayıs ve ağustos aylarında çiçek açar. Daha sonra açmış olduğu çiçekler, meyvelere dönüşür. Genellikle korularda ve ormanlık alanlarda yetişir.
KARADENİZ'DE YETİŞİYOR
Güzel avrat otu, Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi ile Güney’de Toroslar bölgesinde yetişir. Güzel avrat otu bitkisi tıpta ilaçlarda kullanılmaktadır. Özellikle yapraklarından kimyasal ağrı kesici ilaçlar yapılıyor.
DİKENLİ VE GENİŞ YAPRAKLI
Güzel avrat otu, boyu 180 cm hatta 600- 200 cm arasında bile olabilir. bu bitki dikenli ve geniş yapraklı bir bitkidir. Çiçekleri mor renklidir ve zaman içerisinde çiçekler mor meyvelere dönüşür. Yaprakları ise sivri ve yumuşaktır.
HASTALIKLARA DA İYİ GELİYOR
Parkinson hastalığında etkili
Güzel avrat otu Parkinson hastalığında ortaya çıkan olumsuz etkileri de azaltıyormuş.
Astım nöbetlerine iyi gelir
Özellikle nefes darlığı problemi olanlarda ve astım krizi yaşayanlara iyi geldiği bilinmektedir.
Bağırsakları temizler
Bağırsakları temizleyerek oradaki kolikleri yok etmeye yardımcı olduğu bilinmektedir.
SATIŞI YASAKLI
Yapılan araştırmalara göre, güzel avrat otu tüketildiğinde doğrudan sinir sistemini etkilemektedir. Bunun sebebi olarak ise içeriğindeki alkaloidler (L-atropine, DL-hyoscyamine ve hyoscine) gösterilmektedir. Bu nedenle güzel avrat otu satışı yasaklı olan bitkilerden biridir.
SİNİR SİSTEMİNİ ALT ÜST EDİYOR
Güzel avrat otu, az miktarda tüketildiğinde ciltte kızarıklığa ve tüm vücutta uyuşmaya neden olur. Fazla tüketildiği durumlarda ise sürekli uyuma isteği, yüksek ateş, anlamsız konuşma, solunum güçlüğü ve bilinç kaybı gibi sorunlar görülür. Bu belirtilerden en az biri ortaya çıktıysa, hiç vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Güzel avrat otunun aşırı miktarda tüketimi, letarji ve komaya, hatta ölüme neden olabilir.