Gizlice yapmak zorundalar! Çok sıkı güvenlik önlemleri alınıyor!

Afganistan'da Taliban'ın yasakları nedeniyle okula gidemeyen kız çocukları, gizlice eğitim almak zorunda kalıyor. Taliban'ın 2021'de iktidara gelmesinden bu yana Afganistan'da en az 1,4 milyon kız çocuğu ortaöğretimden mahrum kaldı. 

Gizlice yapmak zorundalar! Çok sıkı güvenlik önlemleri alınıyor!

Ayrıca çocukların internetten ve cep telefonlarından da çevrimiçi eğitim kaynaklarına ulaştığı ifade ediliyor. 

Eski Afgan hükümetinde çevirmen olarak çalışan Erfanullah Abidi, Şubat 2023'ten bu yana ülkede 15 noktada kız çocuklarına gizlice eğitim verdiklerini söylüyor. 

Abidi, işsiz kalan birçok öğretmene çalışma fırsatı sağladıklarını ifade ederken, bu eğitimleri çok sıkı güvenlik önlemleri alarak verdiklerini anlatıyor. 

Amerikan medya kuruluşu CNN'in haberinde, Afganistan'daki bazı evlerde öğretmenlerin, okula gidemeyen kız çocuklarına gizlice ders verdiği belirtiliyor.

Eğitim yerleriyle ilgili bilgi sızdırılırsa programı iptal ettiklerini belirten Abidi, bu derslerin gençlere gelecek umudu aşıladığını belirterek şu ifadeleri kullanıyor: 

Burası bir umut merkezi. Burası bir dayanıklılık merkezi. Burası onların geleceklerini gördüğü ya da şekillendirdiği bir yer.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) dün açıkladığı rakamlara göre, Taliban'ın 2021'de iktidara gelmesinden bu yana Afganistan'da en az 1,4 milyon kız çocuğu ortaöğretimden mahrum kaldı. 

ABD'nin Ağustos 2021'de Afganistan'dan çekilmesiyle ülkenin kontrolünü ele geçiren Taliban, 2022'de aldığı kararla 11 yaşından büyük kız çocuklarının okula gitmesini yasaklamıştı.

Abidi, Taliban'ın kadınlara ve kız çocuklarına uyguladığı kısıtlamaların bir neslin geleceğini tehlikeye attığına dikkat çekerek şu iddiaları paylaşıyor: 

Taliban halkın, özellikle de kız çocuklarının eğitim görmesini engelliyor çünkü bu kişiler gelecekte anne olacak. İdeolojilerinin hedefi, onların eğitim almasını engelleyerek bir sonraki neslin çocuklarını kendi terörist ideolojileri için manipüle edebilmek.
Kadın haklarını savunan sivil toplum kuruluşu Begüm Kadın Kuruluşu, Afganistan'da radyodan da eğitimler veriyor. 

Kuruluşu inşa eden Hamida Aman, "Radyomuz güneydeki bazı illerde hoş karşılanmıyor, onlar çok muhafazakarlar" diyor.

Aman, kız çocuklarının ve kadınların psikolojik sorunlar yaşadığına dikkat çekerek şunları söylüyor: 

Anneler bizi arıyor ve kızlarının yemek yemeyi kestiğini söylüyor. Gençler depresif görünüyor, konuşmuyor ya da sürekli ağlıyor.