Gölcük ve Erzincan’ı geride bıraktı: Kahramanmaraş’taki depremde yeni detay ortaya çıktı

MTA Jeoloji Etütleri Dairesi araştırma ekibinden Dr. Akın Kürçer, "Türkiye 9 saat arayla 1939 yılındaki Erzincan ve 17 Ağustos Gölcük depremini üst üste yaşadı. Üstelik etki alanı onlardan çok daha geniş bir alana sirayet etti." dedi.

Gölcük ve Erzincan’ı geride bıraktı: Kahramanmaraş’taki depremde yeni detay ortaya çıktı

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü Jeoloji Etütleri Dairesine bağlı deprem araştırma ekibi, Kahramanmaraş merkezki iki büyük depremde etkilenen Gaziantep ve Hatay'daki deprem bölgelerinde, havadan ve karadan deprem yüzey kırığı haritama ve inceleme faaliyeti gerçekleştirdi.

Gölcük ve Erzincan’ı geride bıraktı: Kahramanmaraş’taki depremde yeni detay ortaya çıktı - Resim : 1

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü Jeoloji Etütleri Dairesi deprem araştırma ekibinde görevli Dr. Akın Kürçer, Kahramanmaraş merkezli depremlerin 1939 ve 1999'daki afetlerle benzerliklerine dikkati çekerek, "Deprem sırasında maksimum 7 metre ortalama 3,5-4 metre Anadolu bloğunun güneydoğudaki Arap levhasına göre yer değiştirdiğini gördük." dedi.

 

Gölcük ve Erzincan’ı geride bıraktı: Kahramanmaraş’taki depremde yeni detay ortaya çıktı - Resim : 3

Elbistan merkezli 7,6'lık sarsıntı sonrası çalışmalara güneyden başlamaya karar verdiklerini aktaran Kürçer, "Bir deprem olduğu zaman öncelikle sismoloji merkezlerinin fay tipini gösteren mekanizma çözümlerine bakarız. Ardından da ilk birkaç saat içinde meydana gelen artçı şokların dağılımından nerelerin kırılmış olabileceğiyle ilgili bir değerlendirme yaparız. Buna göre, birinci depremde yaklaşık 315 kilometre uzunluğunda, ikinci depremde ise yaklaşık 177 kilometre uzunluğunda yüzey yırtılması meydana gelmiş olabileceğini değerlendirdik." ifadesini kullandı.

"İKİNCİ DEPREM, 17 AĞUSTOS'TAN DAHA BÜYÜK BİR DEPREMDİR"

Kürçer, Pazarcık merkezli depremin, 1939 yılında 330 kilometre yüzey kırığı oluşan 7,9 büyüklüğündeki Erzincan depremine yakın bir afet olduğunu vurguladı.

Kürçer, Defne depreminin ardından arazide yaptıkları çalışmada, belirlenen 26 gözlem bölgesinin hiçbirinde yüzey deformasyonu gözlemlemedikleri bilgisini paylaştı.

Gölcük ve Erzincan’ı geride bıraktı: Kahramanmaraş’taki depremde yeni detay ortaya çıktı - Resim : 4