Gözler bugün Ankara'daki toplantıda! Emekliler ne kadar zam alacak? Maaş farkı yüzde 116'ya çıkabilir!

Milyonlarca emekliyi ilgilendiren zam gelişmesinde bugün gözler saat 15:30'da gerçekleştirilecek olan toplantıda. Birçok emekliye kök maaşının üzerinden artış yapılması bekleniyor. 6 bin lira kök maaşı olan emekli 13 bin lira en düşük emekli maaşı alırsa yüzde 116 fark almış olacak.

Gözler bugün Ankara'daki toplantıda!  Emekliler ne kadar zam alacak? Maaş farkı yüzde 116'ya çıkabilir!

Toplantıya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler ve AK Parti Genel Başkan Vekili Mustafa Elitaş katılacak.

Toplantıda bakanlıklardan gelen etki analizleri ve raporlar teker teker görüşülerek taban emekli aylığındaki artış değerlendirilecek. En düşük emekli aylığına yapılacak artış da bu toplantıda belli olacak.

Mevcut durumda en düşük emekli maaşı 10 bin lira olarak uygulanıyor. Kök maaşı bu miktarın altında kalanların farkı devlet tarafından karşılanıyor.

Toplantıdan çıkacak sonuca göre yapılacak düzenleme kısa zaman içerisinde Meclis'e sunulacak.

6 AYLIK ENFLASYON FARKI YÜZDE 24,73

6 aylık enflasyon sonrası emekli maaş zam oranı yüzde 24,73 oldu.

Enflasyon zammı kök aylıklara uygulanıyor. Kök aylığı 7 bin 710 lira ve altında olanların maaşı, zamma rağmen en düşük aylığın altına kaldı.

Son yapılan yüzde 24.73'lük zammın ardından maaşı yine 10 bin liranın altında kalan emeklilere yönelik yeni düzenleme yapılması planlanıyor.

Düzenleme kapsamında 10 bin lira olan en düşük emekli aylığının 12-13 bin lira seviyelerine çekilmesi planlanıyor.

ZAM İÇİN TOPLANTI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş ve AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Güler bir araya gelecek.

Beştepe'de yapılacak toplantı bugün saat 15.30'da gerçekleştirilecek.

AK Partili yetkililer ise, "Emeklilere seyyanen zam mümkün gözükmüyor, şu an sadece en düşük emekli maaşı 10 bin TL’nin yukarıya çekilmesi noktasında bir çalışma var." ifadelerini kullandı.

2025'TE ZAM NE OLUR?

Temmuz-Aralık ayları arasında her ay aylık enflasyonun yüzde 1.50 geldiği varsayılırsa Ocak 2025 tarihinde emekli maaşlarına yüzde 9.34 oranında zam yapılacak.

Aynı hesaplama dahilinde enflasyonun her ay yüzde 2 oranında geldiğini varsayarsak zam oranı yüzde 14.86 olacak. 15 bin lira maaş alan bir emekli Ocak-Temmuz 2025 arasında 17 bin 229 lira almış olacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİYE ÖDENEN FARK YÜZDE 100'Ü AŞABİLİR

Kök maaşı 6 bin lira seviyesinde olan bir emekliye 10 bin lira maaş verildiği için aradaki yüzde 66 fark veriliyor. 6 bin lira kök maaşı olan bir emekliye 13 bin lira maaş verildiğinde bu fark yüzde 116'ya yükseliyor.

ZAM DÜZENLEMESİ İÇİN MASADA 3 FORMÜL VE RAKAM VAR 

En düşük emekli maaşı için masada 3 rakam var.

1. FORMÜL

SSK, Bağ-Kur en düşük emekli maaşı masadaki ilk seçenecek 12 bin TL formülü olarak dikkat çekiyor. Eğer bu formül kabul görürse bütçeye aylık maliyet 5 milyar TL olacak.

2. FORMÜL

6 aylık enflasyon rakamlarıyla hesap yapıldığında en düşük emekli maaşının 12.500 TL olması en güçlü seçeneklerden birisi. Bu seçenekte aylık maliyetin 6,5 milyar TL'yi bulması bekleniyor.

3. FORMÜL

Taslak metinde bulunması beklenen bir diğer rakam ise 13 bin TL oldu. Yine buna göre hesap yapıldığında bütçeye aylık maliyetin 8 milyar TL'yi aşması bekleniyor.