Dünyada adını belki de ilk kez bildiğimiz veya gördüğümüz deniz canlıları vardır. Bu canlılardan biri de ABD'nin batı kıyısındaki Kaliforniya'daki sahil bölgelerinde görülen Velella velella olarak bilinen küçük yarı saydam yaratıklar. Binlerce garip küçük mavi canavar, yerel halkı şaşkına çevirerek bir sahile vurdu.
Yarı saydam yaratıkları görenler büyük şaşkınlık yaşadı. ABD'nin batı kıyısındaki Kaliforniya'daki sahil bölgelerinde çokça olan yaratıklar, Dana Point'ten Point Reyes Ulusal Deniz Kıyısı'na kadar ilerliyorlar.
Denizanasından farklı olarak kıyıdan uzakta yaşayan bu yaratıklar, hareket etmek için rüzgârdan güç alırlar. Şekil ve boyut olarak diske benzerler, bir tür kolonyal hidrozoadır. Bununla birlikte, Velella hareketsiz değildir ve bunun yerine, çıkıntılı üst kısmını su yüzeyinde yelken açmak için kullanarak rüzgârla hareket eder ve onlara rüzgârla çalışan denizciler takma adını kazandırır.
Hayattayken zooplankton ve diğer küçük deniz canlılarını yiyerek beslenirler, ölümden sonra da devam etse de kobalttan bebek mavisine kadar bir ton taşırlar. Rüzgâra ve okyanus akıntılarına tamamen bağımlı olan yaratıklar, yalnızca elementlerin gitmelerini istediği yere gidebilecekleri anlamına gelir.
Karaya çıktıklarında parçalanıp ölen yaratıklar ya renklerini kaybeder ya da gri renge bürünürler. Bu nedenle büyük fırtınalar onlar için felaket olabilir. College of Marin'de biyoloji profesörü olan Joe Mueller, Insider'a şunları söyledi: "Bir veya iki gün gibi kısa olabilirler ve sahillerde birkaç Velella ortaya çıkabilir veya bir sezon boyunca sürekli olabilirler. Ve sanki birisi bütün sahile üzüm reçeli sürmüş gibi görünen tamamen mavi olan bütün kumsalları görebilirsin. Kuzey yarımkürede bulunurlar ve yelkenlerini Kuzey Pasifik Gyre rüzgarlarını izlemek için kullanırlar, ancak düzensiz rüzgarlar onları rotalarından çıkarabilir.”
Mueller şunları ekledi: "Bu girdabın içinde olmayan rüzgârlar veya zıt rüzgârlar olduğunda, onları karaya vurabilecek şey budur çünkü girdabın merkezinde kalabilecek şekilde tasarlandılar."