Solunum yolu enfeksiyonlarından biri olan gripten korunmak ise grip aşısı ile mümkündür. Halk dilinde Grip olarak adlandırılan hastalık burun, boğaz ve akciğerlere yerleşebilen bir grup virüsten kaynaklanmaktadır.
Pek çok hekim tarafından yapılması tavsiye edilen grip aşısı ölü bir aşıdır. Özellikle risk grubunda olan yaşlı kişiler, çocuklar ve kronik hastalığı olan kişilerin grip aşısı yaptırmaları hekimler tarafından önerilir. Grip aşısı hastalığa yakalanma riskini büyük oranda düşürmektedir.
Grip aşıları ne zaman yapılmalı?
Grip aşıları kış aylarına tam girmeden yani Eylül – Ekim aylarında yapılması ve hastaların aşılanmalarının Aralık ayından önce bitirilmesi en etkili olanıdır. Fakat aşı yaptırmayan bir kişi gribe yakalanmamış ise aşılama grip sezonunun sonuna kadar uygulanabilir.
Grip aşısının yan etkileri var mıdır?
Canlı olmayan virüslerden oluşan aşının çok fazla yan etki riski oluşturmuyor.Aşılanma sonrası görülebilecek hafif semptomlar şunlardır:
Enjeksiyonun yapıldığı yerde ağrı, kızarıklık ve / veya şişme
Hafif baş ağrısı (düşük dereceli)
Ateş
Kas ağrıları
Mide bulantısı
Yorgunluk
Grip aşısının faydaları nelerdir?
Grip aşısının belirgin ve en önemli özelliklerinden biri olan hastalığa yakalanma riskini azaltmasının yanı sıra aşı olan kişi hastalığa yakalanırsa en hafif şekilde atlatılmasını sağlamasıdır. Çocuklarda ve yaşlılarda grip virüsünü azaltmak için mutlaka hekimlerin tavsiyesi üzerine grip aşısı yaptırılmalıdır.
Kimler grip aşısı olmamalıdır?
6 aydan küçük bebekler
Şiddetli yumurta alerjisi olan kişiler
Daha önce grip aşısı ile şiddetli alerjik reaksiyon öyküsü olan kişiler
Grip aşısı yapılmasına takiben 6 hafta içinde Gullian-Barre Sendromu geçirme öyküsü olan kişiler
Ateşli orta-ağır hastalığı olan kişiler