Yaz aylarının gelmesiyle beraber tek haber ayılardan ve yılanlardan gelmedi. Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Beytullah Özkan,su maymunlarının istilaya geçtiğini açıkladı.
HABİTATLARI OLDUKÇA GENİŞLEDİ
Yaklaşık 30 yıl önce Edirne'de görülmeye başlanan su maymunlarının bölgedeki habitatının genişlediğine işaret eden Özkan, "Türkiye'de ilk su maymunu 1973 yılında Iğdır'da tespit edildi. Edirne'de Tunca Nehri'nde görülme tarihi ise 1994 yılı." dedi.
YAŞADIKLARI ALANI BOZUYORLAR
Su maymunlarının yerleştikleri alanda düzeni bozdukları vurgulayan Özkan, "Su maymunlarının habitatları bölgede genişlemeye devam ediyor. Yaşadıkları sulak alandaki sazları kesiyorlar. Bu nedenle bu bölgelerde yuvalanan kuşların yaşamasını engelliyorlar. Balık yataklarını bozuyorlar. Etçil değiller, yaşadıkları alandaki otlarla besleniyorlar. Bu istilacı tür bulundukları sulak alana zarar veriyor." diye konuştu.
NEHİRLER ARACILIĞIYLA GELİYORLAR
Bulgaristan'da doğan ve Edirne'den de geçen Tunca Nehri'nde taşkınlarla birlikte bulundukları çiftliklerden Edirne'ye sürüklendikleri de belirtilen su maymunlarının sayısı her geçen gün artıyor.
Anavatanı Güney Amerika olan çok sayıda su maymunu Tunca Nehri'nde ağaç dallarında ve köprü ayaklarında yaptıkları yuvalarda yaşamlarını sürdürüyorlar.
Yarı sucul olan Kuypunun kemirici dişleri bulunur. Yılda 4-5 yavru yapar, ağırlıkları erkeklerde 8 kg, dişilerde 5 kg'a ulaşır. Ayrıca su maymunu, pirinç, şeker kamışının yanında yonca ve kök bitkileri de dahil olmak üzere tarımsal ürünlerle de beslenir