Hamilelik sonrasında birçok anne genital problemler yaşar. Hamilelik sonrası ne gibi problemler olur? Doğum sonrası annenin genital problemleri ortaya çıkar. Hamilelik sonrası genital problemler tedavi edilir mi? Hamilelik sonrası vajinada değişiklikler ve genital problemler görülebilir. Yaygın değişiklikler arasında perine ağrısı, cinsel ilişki sırasında ağrı, kanama ve vajinal kuruluk bulunur. Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı, Embriyolog Op. Dr. Öznur Dündar Akın, hamilelik sonrası genital problemlerin tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı. İşte, tüm detaylar haberimizde...
Vajina genişlemesi
Kadınlarda vajinanın doğumdan önce olduğundan daha geniş görünmesi normal bir durumdur. Şişlik ve genişlik birkaç ay içinde azalmalıdır. Buna rağmen, yakın zamanda doğum yapmış olanlar arasında vajinal gevşeklik yaygın bir şikayettir.
Anne adayının vajinası doğum öncesi şekline dönemese de bu endişe edilecek bir durum değildir. Bunun için, vajinal kasları güçlendirmeye yardımcı olmak için pelvik taban egzersizleri veya Kegel egzersizleri denenebilir. Bu, idrar kaçırmayı önlemeye yardımcı olabilir.
Anne adayının vajinası doğum öncesi şekline dönemese de bu endişe edilecek bir durum değildir. Bunun için, vajinal kasları güçlendirmeye yardımcı olmak için pelvik taban egzersizleri veya Kegel egzersizleri denenebilir. Bu, idrar kaçırmayı önlemeye yardımcı olabilir.
İdrar kaçırma
Doğumdan sonraki ilk birkaç gün içinde bazı kişilerde idrar yaparken ağrı veya yanma olabilir. İdrar kaçırma, hamilelik sırasında ve doğumdan sonra da yaygındır.
Kadının hem sezaryen hem de vajinal doğumdan doğan çocuk sayısı, idrar kaçırma riskini artırabilir. Ayrıca, hamilelik sırasında idrar kaçırma sorunu yaşayan kişilerin doğumdan sonra da idrar kaçırma olasılığı daha yüksektir.
Doğum sonrası idrar kaçırma genellikle bir kişinin pelvik kasları güçlerini yeniden kazandığında ortadan kalkar.
Genital bölgede kararma
Hamilelik vücudun östrojen ve progesteron üretimini artırır. Bu hormon akışı, labiaların kararmasına neden olabilecek kan akışının artmasına neden olur. Bu değişiklikler kişiye göre geçici veya kalıcı olabilir. Bu durumda genital beyazlatma gibi estetik tedavi desteği alınabilir.
Vajinal kuruluk
Doğum sonrası vajinal kuruluk, özellikle emzirenler anneler için yaygın ve normaldir. Vajinal kuruluk, düşük östrojenden kaynaklanır ve emzirenlerin, emzirmeyenlere göre daha düşük östrojen seviyeleri vardır. Bu durum cinsel ilişkiyi rahatsız edici veya ağrılı hale getirebilir ve hafif kanamalara neden olabilir.
Anne emzirmeyi bıraktığında ve adet dönemleri geri döndüğünde, östrojen sayısı hamilelik öncesi seviyelere geri dönmeli ve vajinal kuruluğun iyileşmesi gerekir. Bu arada, anneler rahatsızlığı hafifletmek için:
·Östrojen takviyesi almak
·Hijyen spreylerinden kaçınmak
·Vajinal nemlendirici uygulamak
·İlişki sırasında veya ön sevişme sırasında kayganlaştırıcı kullanmak
Vajinal yırtıklar
Doğumdan sonra ağrı ve ağrının türü, yoğunluğu ve süresi kişiden kişiye değişecektir. Bununla birlikte, annenin doğumdan sonraki 6-12 hafta içinde iyileşmesi gerekir. Kadınlar doğumdan sonra aşağıdaki belirtilerden bir veya daha fazlasını yaşayabilir:
·Kramp
·Sırt, boyun veya eklem ağrısı
·Vajina ve anüs arasındaki bölge olan perine bölgesinde ağrı
·Şiş veya ağrılı göğüsler
Doğum sırasında vajinal açıklığı genişletmek için perinede kesi yapılabilir veya perine yırtıkları olan epizyotomi geçirenlerde dikiş gerekebilir. İlk kez vajinal doğum yapan yaklaşık 10 kişiden 9'unun yırtılma, sıyrılma veya epizyotomi olabilir. Dikişler doğumdan sonra 1 ay içinde iyileşmelidir.
Doğum sırasında meydana gelen hafif vajinal yırtıkların iyileşmesi birkaç hafta sürebilir. Bu arada ağrıyı azaltmak için ağrı kesici kullanılabilir.
Akıntı
Doğumdan sonra bir miktar kanama ve akıntı normaldir. İlk önce parlak kırmızı renkte görünebilir ve birkaç gün içinde rengi daha açık ve pembe olabilir. Zamanla, akış azalır ve sonunda durur. Bazı kadınlar birkaç hafta süren doğum sonrası vajinal akıntı yaşayabilir.
Aşırı kanama yaşayan kadınlar, doğum sonu kanama veya uterus atonisi belirtisi olabileceğinden derhal tıbbi yardım almalıdır. Sağlık uzmanları, aşırı kanamayı, 1-2 saatten fazla bir süre boyunca saatte ikiden fazla pedin doldurulması olarak tanımlar. Doğum sonu kanama dünya çapında anne morbidite ve mortalitesinin önde gelen nedenlerindendir. Doğumdan sonra tampon kullanmaktan kaçınmalıdır. Kanama durana kadar hijyenik ped kullanılmalıdır.
Loğusa kanaması
İnsanlar doğum yaptıktan sonra doğum sonrası kanama veya loğusa yaşayacaklardır. Loğusa kanaması mukus, beyaz kan hücreleri, doku ve kan içerir. Rahim, adet dönemine benzer bu sıvı ve doku karışımını atar, böylece vücut doğumdan sonra rahim astarını değiştirebilir. Genellikle doğumdan sonraki 24 saat içinde ortaya çıkar, 12 haftaya kadar devam edebilir. Doğumdan sonraki 24 saat içinde 1.000 mililitreden fazla kan kaybeden kişiler, doğum sonu kanama belirtisi olabileceğinden hemen tıbbi yardım almalıdır.
Cinsel ilişki sırasında ağrı
Eşleriyle fiziksel düzeyde yeniden bağlantı kurmak isteyenler, cinsel ilişki sırasında disparoni veya ağrı yaşayabilirler. Kadınların yüzde 37,5'i doğumdan 6 ay sonra cinsel ilişkide ağrı olduğunu bildirirken, yüzde 46,3'ü cinsel aktiviteye ilgi duymadığını bildirdi.
Bir kişinin doğum yaptıktan sonra tekrar ne zaman cinsel ilişkiye girilebileceğine dair bir zaman çizelgesi olmasa da, vajinal doğumdan sonra 4-6 hafta beklenmesi tavsiye edilir.
Epizyotomi veya perine yırtığı olanlar, bölge tamamen iyileşene kadar beklemelidir, çünkü çok erken cinsel ilişkiye girmek yapmak kişinin doğum sonu kanama ve rahim enfeksiyonu riskini artırabilir. İlişki sırasında ağrı hissetmeye devam edenler doktora başvurmalıdır.
Yara dokusu
Anne adayının vajinal kanalı bebeği doğurmak için yeterince genişleyemezse, perine yırtılabilir veya doktor epizyotomi uygulayabilir. Yırtık veya kesi bölgesinin çevresinde aşırı, kabarık veya kaşıntılı yara dokusu oluşabilir.
Perine yırtıklarından endişe duyanlar, epizyotomiye ihtiyaç duyma şanslarını azaltmak için hamileliğin son birkaç haftasında perinelerine masaj yapabilirler.
Adet dönemleri üzerindeki etkisi
Bazı kadınlar doğumdan sonra daha ağır, daha uzun veya daha ağrılı dönemler yaşayabilirken, diğerleri dönemlerinin düzeldiğini görebilir. Biberonla beslenen veya biberonla beslemeyi emzirme ile birleştirenler doğumdan 5-6 hafta sonra ilk adetlerini görebilirler.
Emzirmeyen kadınlar doğumdan sonraki birkaç hafta içinde yumurtlamaya başlamalıdır. Emziren kişilerde 6 aya kadar yumurtlama gecikmesi olabilir.
Orgazm değişiklikleri
İnsanlar doğumdan sonra orgazm konusunda zorluk yaşayabilirler. Bu, aşağıdakilerin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir:
·Tükenmişlik
·Azalmış arzu seviyeleri
·Hamilelik sonrası psikolojik değişiklikler
·Doğum sonrası depresyon
·Cinsel ilişki sırasında ağrı veya rahatsızlık
Orgazma ulaşmakta zorluk çeken veya doğum yaptıktan sonra cinsel işlev bozukluğu yaşayan kişiler, altta yatan bir durumun sorunu şiddetlendirip şiddetlendirmediğini görmek için bir doktora başvurmalıdır.
Orgazma ulaşmakta zorluk çeken veya doğum yaptıktan sonra cinsel işlev bozukluğu yaşayan kişiler, altta yatan bir durumun sorunu şiddetlendirip şiddetlendirmediğini görmek için bir doktora başvurmalıdır.