Hamilelikten önce spor yapsa da yapmasa da kulaktan duyulan bilgilerle pek çok anne adayı hamilelik döneminde spor yapmak istiyor. Spor yapan anne adayları, genelde daha sağlıklı ve hamileliğin getirisi olan bel ağrıları gibi rahatsızlıkları çok daha hafif yaşıyorlar. Ancak hamilelikte bazı adaylar için faydalı olsa da doktor onayı almak gerekiyor. Bunun yanı sıra hamilelikte spor yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar var. İşte o detaylar...
Kadınlar hamile kaldığında, eski dönemlerde kendisine dikkat etmesi, bebeğin ve annenin zarar görebileceği düşüncesiyle oturması, yatması ve fiziksel her türlü aktiviteden uzak kalması önerilirdi. Günümüzde ise pek çok hamile anne, gebeliğin getirdiği rahatsızlıklar ve rahat bir doğum için egzersiz yapmayı tercih ediyor. Ancak burada dikkatli davranmak gerekiyor. Yani anne adayı, bebeği ve kendi sağlığına göre aşırı yorucu olmayan egzersizler yapmalı.
Hamilelik döneminde yapılan fiziksel aktiviteler bu sürecin çok daha rahat geçtiğini ve doğum evrelerini kısalttığı gözlemlendi. İspanya'da 500 hamile anne adayı üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, düzenli olarak egzersiz yapan anne adaylarının çok daha rahat ve kısa bir doğum geçirdiği ortaya çıktı.
Arasştırmaya katılan sportif çalışma grubu katılımcıları, doğum sırasında epidural anesteziyi diğer anne adaylarına göre daha az kullanmışlardır. Hamilelik sırasında spor yapılması, çoğu hamile kadında görülen hamilelik belirtileri üzerinde oldukça olumlu etkilere sahiptir.
Hamileliğinde düzenli olarak spor yapan anne adaylarının erken doğum ve sezaryen riski de azalır. Hamileliği aktif bir şekilde geçen anne adayında yüksek tansiyon, sırt ağrısı veya hamilelikte ortaya çıkan inkontinans da çok da az yaşanır.
Hamilelik sırasında orta düzeyde ağırlık antrenmanları yapılabilir
Orta düzeyde bir ağırlığa sahip olan egzersizler her zaman “aerobik alan” olarak isimlendirilen alanda olur. Bu tarz bir efor anında kaslar enerjilerini oksijenden alır. Anaerobik yüklerde ise kaslar çok daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar ve yağın yakıldığı metabolik süreçlerden ek güç çeker.
Fakat hamilelik sürecinde vücudun alabileceği tüm besin ve yağ rezervlerine ihtiyacı vardır. Bu sebeple yüksek fiziksel güç barındıran egzersizler hamilelik için bir tabudur. Ancak orta düzeyde aerobik yükler, hamilelik sürecinde haftada birkaç gün 60 dakikaya kadar gerçekleştirilebilir.
Anne adayları, yüzme, koşu ve hafif dayanıklılık sporları ile aerobik antrenman yapabilir. Hamilelik sırasında ne sıklıkta ve ne kadar süre egzersiz yaptığınız hamileliğin nasıl ilerlediğine göre değiştirilebilir. Bu nokta anne adaylarının vücutlarını dinlemesi ve sadece yapabileceği kadar egzersiz yapması gerekir.
Hamilelik sırasında yapılan egzersiz anneye bağlıdır.
Hamile kadınların egzersiz yapabileceği hamilelik döngüsüne ilişkin genel bir bilgi yoktur. Normal bir hamilelik döneminde orta derecede egzersiz de hamile kadın veya bebekler için zararlı veya tehlikeli değildir.
Anne adayları, vücutlarını dinleyerek yapabileceği kadar egzersiz yapmalı. Araştırmacılar, bunun bir zararı olmadığını belirtiyor. Herhangi bir acı, ağrı veya kramp hissedilmesi halinde daha hafif egzersizlere geçilebilir.
Hamilelik sırasındaki fiziksel güç ve direnç, hamilelik öncesindeki fiziksel aktivitelerinize bağlıdır.