Hangi motosikletlerden uzak durmalıyız? İşte Onur ustadan 5 tavsiye

Motosiklet fuarları yaklaşıyor. Dünyaca ünlü markalar yeni modellerini sergilemeye hazırlanıyor. Az bilinen ve Türkiye pazarına yeni giren markalar ise, teknoloji ve fiyat avantajları sunarak, piyasada yer edinmeye çalışıyor. Eminim bu yıl da, adını sanını hiç duymadığımız Uzak Doğu yapımı motositletler de cazip fiyatlar ve ödeme avantajlarıyla piyasada olacak.

Daha önceki yazılarımda da bahsetmiştim Türkiye hızla motosiklet çöplügü haline geliyor.Teknolojik her türlü yeniliği üzerinde taşıyan, gayet gösterişli ve tanınmış markaların neredeyse yarı fiyatına satılan motosikletler daha ilk yıldan yollarda kalmaya başladı. Sokak aralarındaki yetkili servis adı altındaki tamirhanelerin önleri, parça bekleyen motorlarla dolup taşmaya başladı.

İlk motosikletini almak isteyenlerin kafaları bir hayli karışık. Düşük hacimli bir motosikletle mi, yoksa 500 cc ve üzeriyle mi, sıfır kilometre şatafatlı bir Çin'liyle mi, ikinci el bir Japon'la mı başlamalıyım diye tatlı bir telaş içinde. İnstagram ve Youtube'da motosikletleri çok iyi bilenlerle, hiç bilmeyenlerin birbirine karıştıgı bir ortamda motosiklet seçmeye çalışıyorlar.

Benim motosiklet almayı düşünen ama internette okuduklarından ve sosyal medyada seyrettiklerinden kafası karışanlara bir tavsiyem var.. 

Her hangi bir markanın servisi olmayan, her tür motosikletle uğraşan tamircileri dolaşın.Onlar her turlü motosikletle karşılaşıyor. Hangi motorların parçası bulunmuyor, hangisinde fren sistemi sık sık arızalanıyor, sürekli yolda kalan motosiklet türleri ve markaları hangileri..Emin olun İnstagram'da ve Youtube'da kullanım klavuzundakileri anlatıp "çok iyi motor" demekten,başka laf edemeyen yüksek takipçili "fenomenlerin" büyük bir bölümünden daha fazla bilgiye sahipler.

İkinci el veya yeni motosiklet almak isteyenlere yardımcı olacağını düşünerek geçen hafta Onur Usta'ya gittim.Onur Kaygusuz 36 yaşında. Çocuk yaşlarından beri motosiklet tamiri ve bakımı yapıyor. Üsküdar Kirazlıtepe'de dükkanı var. Benim emektar KLE 500'üm de yaşlanmasına rağmen Onur Usta sayesinde  yıllardır sorunsuz yürüyor. O da, bir iki teker tutkunu. Hafta sonu kısa turlara ve uzun tatillere eşiyle birlikte gidiyor. Yeni aldığı Honda Transalp'i kapalı garajda tutuyor ve hepimiz gibi sezonun açılmasını bekliyor..

Hava yağışlıydı. Onur Usta'nın başı kalabalık değildir diye düşündüm.Vardığımda durumun hiç de oyle olmadığını gördüm. Dükkanın içinde Honda, Mondial, Bajaj olmak üzere  6-7 küçük hacimli motor, tamir sehpasında ise bir Süpersport Yamaha R 25 vardı. Bir kenarda işinin bitmesini bekledim.

Onur Usta'yla çay içip uzun uzun sohbet ettik. Bu uzun sohbetin sonunda; Türkiye, "hızla motosiklet çöplüğü oluyor" uyarısını bir kez daha yapma ihtiyacı hissediyorum.. O yüzden alınması gereken motorlar konusunda yazmak yerine,uzak duruluması gereken motorları yazmaya karar verdim.

Hangi motosikletlerden uzak durmalıyız? İşte Onur ustadan 5 tavsiye - Resim : 1

İşte Onur ustanın tavsiyeleri ve  uzak durulması gereken 5 motosiklet. 

1- Markasını hiç duymadığımız veya az duyduğumuz özellikle  elektrik arızası olan motosikletlere diğer tamirciler gibi, Onur Usta da bakmıyor. Çünkü arıza kolay tespit edilemiyor, edilse de parçası bulunmıyor, Bu tür arızalı motorlar, aylarca dükkanda beklediğinden hem tamirciler, hem motor sahipleri,  zor duruma düşüyor... Üç beş ay önce, Çin malı, henüz 2 bin kilometrede çok gösterişli Uzak Doğu üretimi bir motor, elektrik arızası nedeniyle stop etmiş ve bir daha çalışmamış.. Servis bakım zamanı geçirildiğinden motorun garantisi hükümsüz kalmış. İşin kötü tarafı,  sahibi parasıyla bile ne yetkili serviste, ne de distribütörde parça bulabilmiş. Bİr umut, yurt dışında arıyorlarmış.Yedek parçası yetkili servislerde bile bulunmayan motosiklet türleri ve markalarından uzak durun.

2- Çin üretimi bazı motosiklet markaları aşırı arıza yapıyor. Örneğin, iki üç marka yağmurlu havalarda sürekli stop ediyor ve bir daha çalışmıyor. Elektrik sistemi felaket durumda. Sadece elektrik sistemi mi, mekanik problemleri de bir hayli fazla. İkinci el veya sıfır motosiklet alacaklar, önce hem tamircilerden hem kullanıcılardan görüş alsınlar. Bizler seve seve bildiklerimizi,  gördüklerimizi, yaşadıklarımızı onlara anlatırız.

3- Teknolojik olarak iyi gözüken, örneğin ABS'li,çekiş kontrol sistemi ve yol bilgisayarı olan ama sorun çıkarabilecek ve parçası zor bulunan sıfır bir motosiklet alacaklarına aynı fiyata Japon veya Avrupa üretimi, bilinen bir markanın ikinci elini alın. Daha az sorun yaşarsınız.

4- Avrupa veya Japonya üretimi olan her motosikletin sıfır veya ikinci elini alırken de, dikkatli olun. Dünyanın en bilinen markalarının bazı modellerinde de ciddi yedek parça sıkıntısı yaşanıyor. Örneğin bir Japon markasının Türkiye'de az olan bir modelinin, yedek parçasını bulmak da  çok zor olabiliyor. Arızalı parçanın Japonya'dan veya Avrupa'dan getirmesi birk kaç ayı bulabiliyor. Bu nedenle, çok bilinen markaların Türkiye'de az bulunan modellerini tercih etmeyin.

5- Sosyal medyadan duyduklarınızla,  gördüklerinizle motosiklet almayın. Bir kaç ismi dışında tutuyorum, bu tür mecralarda motosiklet tanıtanların bir bölümü, motosikletten hiç anlamıyor, bir bölümü ise, ücret alarak veya sponsorluk anlaşmalalırıyla gördükleri kusurları söylemiyor. Onur Usta   "ikinci el veya sıfır  motosiklet almayı düşünenler, önce aynı motoru kullananlarla konuşsun. Sonra da, tamircileri dolaşsın. Bizler, bildiklerimizi, gördüklerimizi onlara anlatır, fikrimizi söyleriz

Not: Onur Usta sorunlu markaların ve modelleriin isimlerini bana söyledi. Fakat, bitip tükenmeyecek cevap hakları nedeniyle, burada yazmayı uygun bulmadım.