Havalimanında bavullarından şüphelenilen çift, durumu fark eden görevliler tarafından durduruldu. Bavulun ağzı açılınca korkunç manzara ortaya çıktı. 100'den fazla canlı orada duruyordu. İki balık meraklısı, bavullarıyla iki kez 100'den fazla canlı balığı Avustralya'ya kaçırmaya çalıştıktan sonra göz yaşartıcı bir para cezasıyla karşı karşıya kaldı. Chun Lok Chi ve iş ortağı Linh Thi My Chau, Melbourne havaalanında suda yüzen süs balıklarıyla dolu plastik torbalarla yakalandı.
BALIK TUTKUNLARI
Olay, Bay Chi'nin benzer koşullar altında Avustralya'ya canlı balık kaçırmaya çalışmasından sadece bir ay sonra meydana geldi. Çifte, Tarım, Balıkçılık ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen soruşturmanın ardından geçen hafta Federal Mahkeme tarafından 54.000 dolar para cezası verildi. Kararda Bay Chi ve Bayan Chau, Facebook ve Gumtree'de süs balıkları ve akvaryum ekipmanları alıp satan "balık tutkunları" olarak tanımlandı.
SUYLA DOLDURULMUŞ PLASTİK TORBA
Bay Chi, sınır görevlilerinin dikkatini ilk kez 29 Aralık 2019'da çantasının bir X-ışını makinesinden geçtikten sonra kaşlarını kaldırmasıyla çekti. Daha ayrıntılı incelemede, bavulun, her biri canlı tatlı su balığı içeren, suyla doldurulmuş ayrı bir plastik torba içeren dört yalıtımlı torba içerdiği tespit edildi. Bay Chi'nin çantasında bulunan plastik torbalardaki balıklar arasında vatoz, arowana ve yılanbaşları vardı ve gelen yolcu kartında (IPC) belirtilmemişti. Yanlış veya yanıltıcı bir IPC sağladığı için kendisine 420 dolarlık bir ihlal bildirimi verildi ve bunu ödedi. Ancak 31 gün sonra Bay Chi, Hong Kong'dan kalkan bir uçakla kontrol edilmiş bagajında canlı balıkla tekrar Melbourne havaalanına indi. Çantasında ne olduğu sorulduğunda Bay Chi şu cevabı verdi: "Balık". Ancak bu sefer iş ortağı Bayan Chau da kaçak malla birlikte bulundu. Çantasında balık olup olmadığı sorulduğunda Bayan Chau, "Evet, biraz balığım var" yanıtını verdi.
ÖTENAZİ UYGULANDI
Her iki olayda da balıklara bakanlık tarafından ötenazi uygulandı ve depolandı. Bay Chi, Biyogüvenlik Yasası 201'in 186(1) maddesinin iki ihlali ve 533(1) maddesinin bir ihlali nedeniyle 37.000 dolar para cezasına çarptırılırken, Bayan Chau'ya aynı suçlar için 17.000 dolar ödemesi emredildi. Yargıç Shaun McElwaine, "ithalatlar karmaşık olmasa da" Bay Chi'nin eylemlerinin "iyi planlanmış olmaktan başka bir şey" olduğunu kabul edemeyeceğini söyledi. 19 Nisan tarihli kararında, "Yakalanmak, ihlal bildirimi yapılması ve balığın bu durumda imha edilmesi konusu etkisizdi" dedi. Bay McElwaine, ikilinin "tüm aşamalarda" işbirliği yaptığını, pişmanlık gösterdiğini ve mahkeme salonuna ilk çıktıklarında "hatta suçu kabul ettiklerini" söyledi. Genişletilmiş Biyogüvenlik Yasası kapsamında ilk kez para cezaları veriliyor.
ÖNEMLİ BİR KİLOMETRE TAŞI
Tarım, Balıkçılık ve Orman Bakanı Murray Watt, kararı "önemli bir kilometre taşı" ve tüm gezginler için caydırıcı olarak nitelendirdi. "Ülkemize kaçırılmaya çalışılan balıkların bir kısmı Avustralya için zararlı tür olarak değerlendiriliyor ve insan, hayvan ve bitki sağlığı açısından büyük risk oluşturuyor. Yasayı çiğneyenlere ağır para cezaları uygulanacaktır ve tüm gezginler, Avustralya'nın biyogüvenlik yasalarının ciddi şekilde ihlal edilmesinin, aleyhinize para cezası davası açılmasıyla sonuçlanabileceğinin farkında olmalıdır. Bu, çevremizi ve tarım sektörlerimizi egzotik zararlılardan ve hastalıklardan korumak için biyogüvenlik sistemimizin neden uzun vadeli sürdürülebilir finansmana sahip olmasını sağlamamız gerektiğinin harika bir örneği." dedi.