Bambu ve ağdan yapılmış kafes, küçük bir tavuk kafesine benziyor. Yırtıcı kuş, Nepal'in doğusundaki Morang bölgesindeki Mankamana Topluluk Ormanı'ndaki küçük bir 'hayvanat bahçesinde' ikamet ediyor ve iki yıl önce Manakamana topluluk ormanı kullanıcıları grubuna (CFUG) teslim edilen altı uçurtma setinden hayatta kalan son kişi. Sınırlı düzenlemeyle, CFUG tarafından yönetilen bu tür 'hayvanat bahçeleri' Nepal'de çoğaldı, ancak buralardaki hayvanların durumu korumacılar arasında bir dizi endişe uyandırıyor.
DOĞAL KAYNAKLARI YÖNETMEK İÇİN TASARLANDI
Sorunun merkezinde, Nepal'in 1980'lerden beri Güney Asya'da öncülüğünü yaptığı, yasal olarak zorunlu bir merkezi olmayan orman yönetişim sistemi olan CFUG'ler var. Bir eyalet hükümetinin Orman Bölümü Ofisi, Nepal'in 1993 Orman Yasası uyarınca topluluk ormanı olarak beyan edilen alanların yönetimini yerel sakinlerin yönetimine devretme yetkisine sahiptir . Bu girişim, il düzeyinde onaylanan sürdürülebilir orman yönetim planları yoluyla yerel toplulukların bölgelerinin doğal kaynaklarını yönetmelerine ve kullanmalarına izin vererek onları zenginleştirmek için tasarlanmıştır.
HAYVANAT BAHÇELERİ ÇOĞALDI
Ardından Nepal, orman yasalarını pekiştiren 2076 (2019) Orman Yasasını çıkardı ve 34. maddesi, CFUG'lerin yapabileceklerini "yaban hayatı çiftçiliği" de dahil olmak üzere eko-turizmi içerecek şekilde genişletti. Nepal'de vahşi yaşamı korumanın yasal temeli, Ulusal Parklar ve Yaban Hayatı Koruma Yasası, 2029'dan (1973) alınmıştır, ancak bu Yasa, vahşi yaşam parkları ve koruma alanlarına atıfta bulunur ve hayvanat bahçelerini doğrudan ele almaz. CFUG'ların neler yapabileceğine ilişkin kural ve düzenlemeler henüz tamamlanmamıştır, bu nedenle CFUG'ların işlettiği 'hayvanat bahçeleri'nin net bir düzenleyici mekanizması yoktur. Bununla birlikte, turistlere bu hayvanları görmeleri için bilet satmalarına yasal olarak izin verildiği için, bu tür 'hayvanat bahçeleri' çoğaldı.
BAKIM EKSİKLİĞİYLE ÖLÜYORLAR
Ulusal Hayvanat Bahçesi'nin 2019 tarihli bir araştırma makalesine göre, Nepal'de bu tür 17 "hayvanat bahçesi" faaliyet gösteriyordu. Ayrıca, tesislerde hayvan bakımına yeterince dikkat edilmediğini ve veterinerler gibi vasıflı personel veya yaralı veya hasta hayvanlara bakmak için eğitim almış kişiler bulunmadığını kaydetti. Mankamana'da bu açıktı. CFUG'nin yönetim komitesi başkanı Udayakumar Rai, The Third Pole'a, 'hayvanat bahçesindeki' yalnız uçurtmanın, Orman Bölümünden CFUG'nin bakımına devredildiklerinde iki yıl önce buraya getirdiği altı uçurtmadan kurtulan tek kişi olduğunu söyledi. Geri kalanların kendi aralarındaki kavgalar ve uygun bakım eksikliği nedeniyle öldüğünü söylüyor. Rai, iki leopar kedinin burada bir kafeste kavga etmekten öldüğünü, altı tavus kuşunun ise yerel halk tarafından açıklanmayan bir meblağ karşılığında CFUG'a satan yerel halk tarafından bırakıldıktan sonraki bir ay içinde öldüğünü söylüyor.
ÜÇ AYDAN FAZLA HAYATTA KALAMADI
Ekibinin orman içindeki bir sulak alandan getirdiği iki piton, üç aydan fazla hayatta kalamadı. Pitonlar, Nepal'de korunan bir türdür ve öncelikle ülkenin güney sınırı boyunca uzanan ova bölgesi olan Terai'deki sulak alanlarda ve bataklık alanlarda yaşar. Bu hayvanların gerçekten yaralı mı yoksa hasta mı oldukları ve ilgilenilmek üzere 'hayvanat bahçesine' getirilip getirilmediği, yoksa sadece görülüp vahşi doğadan mı alındıkları açık değil. Rai, ekibinin onları kurtardığını söylese de, bir CFUG'nin gözetiminde bir hayvanın ölmesi dışında sınırlı denetim var. Böyle bir durumda, orman dairesinden bir temsilci inceleme yapmak ve cenazeye tanık olmak için ziyaret eder.
ÇÖPLERLE ÇEVRİLİ KAFESLER
Bu günlerde, Mankamana 'hayvanat bahçesi' beş geyik ve bir al yanaklı makaktan oluşan bir aileye ev sahipliği yapıyor; ikincisi, kötü kokulu çöplerle çevrili bir kafeste. Rai, "Eskiden langurlarımız ve vahşi kedilerimiz vardı, ancak onlarla ilgilenecek doğru bilgiye sahip olmadığımız için öldüler" diyor. Muhafazalar yasal olarak yaralı veya hasta hayvanların bakımı için yapılmış olsa da Rai, "hayvanat bahçesinin" ziyaretçileri çekmek için kurulduğunu, hatta TikTok içerik oluşturucularını çekmek için bir ağaç ev bile inşa ettiklerini söylüyor. Rai, Mankamana'daki 'hayvanat bahçesini' açmak için doğuda, Shanti Topluluk Ormanı'ndaki benzer başka bir 'hayvanat bahçesinden' ilham aldığını söylüyor. Shanti Halk Ormanı'ndaki durum daha iyi değil. CFUG'nin bu alandaki başkan yardımcısı Hembhakta Gurung'a göre, 2015 yılında tanıtılan her vahşi hayvan öldü.
ÖLÜMLERDEN YÖNETİM SORUMLU
Shanti Halk Ormanı'ndaki 'hayvanat bahçesi' daha önce pitonları, geyikleri, vahşi kedileri, leopar kedileri, nilgai antiloplarını, misk kedilerini, monitör kertenkelelerini, Himalaya akbabalarını ve daha fazlasını barındırıyordu. Gurung, ölümleri "yönetim inisiyatiflerinin" eksikliğinden sorumlu tutuyor. Koshi eyaletindeki bu türden en büyük 'hayvanat bahçesi', Nepal'in en doğusundaki Jhapa'daki Jamunabari Topluluk Ormanı'ndadır. Yetişkin bir leopar da dahil olmak üzere 29 türden vahşi hayvana ev sahipliği yapmaktadır. Ormanın yönetim planı bir hayvan kurtarma merkezi içerir; olağandışı bir şekilde, işleyişi Orman Dairesi Müdürlüğü tarafından onaylanmıştır.
15 BOŞ KAFES VAR
Bununla birlikte, The Third Pole, Jamunabari CFUG yönetim kurulu üyesi Tara Koirala ile konuştuğunda, turizmi hayvanat bahçesinin birincil odak noktası olarak gördüklerini ve korumanın ikincil öneme sahip olduğunu söyledi. Koirala, hayvanat bahçesinde şu anda doldurulmayı bekleyen 15 boş kafes olduğunu söylüyor. “Eğer sağlanırsa kaplanları ve timsahları bile barındırabiliriz. Ancak, bu vahşi hayvanlara bakacak teknik insan gücümüz yok” diyor Koirala. Ayrıca, Koirala ve CFUG başkanı Khemraj Sitoula'ya göre, hayvanat bahçesine iki devekuşu satın almak için 120.000 NPR (yaklaşık 900 USD) bütçe ayırdılar. The Third Pole tarafından görülen belgelere göre Jamunabari, Temmuz 2021'den Eylül 2022'ye kadar aldıkları giriş ücretinden 5.000.000 NPR'den (38.000 ABD Doları) fazla para kazandı. Bu, Nepal için büyük bir meblağ.1.336,50 USD .
ÖLÜM TUZAĞI GÖREVİ GÖRÜYORLAR
Nepal Küçük Memelileri Koruma ve Yaban Hayatı Vakfı (SMCRF) adlı bir STK'nın başkanı ve Morang'da bir zooloji öğretmeni olan Dibya Raj Dahal, bu eğilimden endişe duyuyor. “Vahşi hayvanlar, doğal yaşam alanlarından çıkarıldıktan sonra, kurtarma adı altında kafeslerde tutuluyor. Kafesler iyi değil, çünkü [hayvanların] yaşaması için ne tesis [ne de] iyi bir ortam var.” National Trust for Nature Conservation'ın Biyolojik Çeşitliliği Koruma Merkezi başkanı Rachana Shah, ister "dağda yaşayan türler için engebeli arazi koşulları" ister "ova hayvanları için düz arazi" olsun, esaret altında hayatta kalabilmek için vahşi hayvanların aşina oldukları ortamlara ihtiyaç duyduğunu açıklıyor. Nepal'in tek hükümet onaylı hayvanat bahçesi olan Katmandu'daki Sadar Chidiyakhana'da (Merkez Hayvanat Bahçesi) yirmi yılı aşkın bir süredir çalışan Shah, bu çitlerin, örneğin kirpiler için yuvalara sahip olmak üzere, vahşi hayvanların doğal ortamını taklit etmesi gerektiğini söylüyor. "Sadece turizme odaklanırsak, yanlış kullanıma yol açar ve bu da vahşi hayvanlar için bir ölüm tuzağı görevi görür." dedi.
VAHŞİ HAYVANLAR TİCARİ OLARAK SÖMÜRÜLÜYOR
Koruma kisvesi altında vahşi hayvanların ticari olarak sömürülmesi, hükümetteki kilit kişiler tarafından kabul edilen bir sorundur. Orman ve Çevre Bakanlığı biyoçeşitlilik başkanı Meghnath Kafle, "Topluluk ormanlarındaki hayvanat bahçeleri, koruma eğitiminden çok gelir elde etmeye öncelik veriyor ve bu sorunun kökü bu" diyor. Kafle, konuyu bu tür 'hayvanat bahçelerinin' kurulması için resmi süreçlerin bulunmamasına bağlıyor. Nepal Ulusal Parklar ve Yaban Hayatı Koruma Departmanı ( DNPWC ) genel müdürü Maheshwar Dhakal, CFUG'lerin yaralı veya hasta hayvanların bakımında oynayabileceği olumlu rolü kabul ediyor, ancak aynı zamanda herhangi bir düzenleme olmadan işletilen resmi olmayan hayvanat bahçelerinin potansiyel zararlarının da farkında.
İNSAN GÜCÜ YETİŞTİRME İHTİYACI
"DNPWC'den şimdiye kadar hiç kimseye böyle bir hayvanat bahçesi işletme izni verilmedi" diye açıklıyor. Ancak DNPWC, “Bu sorunu çözmek için insan gücü yetiştirmeye ihtiyaç olduğunu” kabul etmekle birlikte, bunun gerçekleşmesi için herhangi bir plan da yapmamıştır. Düzenleme herkesi ilgilendiriyor olsa da, hangi bakanlığın veya bakanlığın devreye gireceği belli değil. Orman ve Çevre Bakanlığı Sekreteri Rewati Raman Poudel, The Third Pole'a bu tür 'hayvanat bahçeleri' ile ilgili kapsamlı kurallar ve yönergelerin formüle edildiğini ve bu yıl tamamlanacağını söyledi. "Kılavuz, belirtilen standartları karşılamayan [gayri resmi] hayvanat bahçelerine karşı ne gibi önlemler alınması gerektiği konusunu ele alacaktır." Ancak şimdiye kadar kimse bu standartların ne olduğunu veya onları kimin belirleyeceğini bilmiyor.