Keçiler, Bosques de Chacay'ın doğal ormanını bir kez kurtarmış ve parkın, güney-orta kesimde düzinelerce kişinin ölümüne, binlerce kişinin yaralanmasına ve neredeyse 440 bin hektarın yok olmasına neden olan sıcak hava dalgaları ve cezalandırıcı bir kuraklığın körüklediği Şubat ayındaki orman yangınları tarafından tüketilmesini engellemişti.
TEK YEŞİL NOKTA BURASI
16 hektarlık parkın kurucu ortağı Rocio Cruces ve yangın bariyerleri inşa etmek için keçi kullanan bir proje olan Buena Cabra, "Park yangınlarla çevriliydi, ancak geriye kalan tek yeşil nokta burası oldu" dedi. Portekiz ve İspanya'da da kullanılan teknik, yazın orman yangınlarını körükleyen kuru otlakları ve diğer bitki örtüsünü kontrol etmek için otlayan keçilere dayanıyor.
PARKIN DAHA AZ ETKİLENDİ
Keçi pisliği ayrıca toprağı zenginleştirmeye ve daha fazla erozyonu önlemeye yardımcı olur. Cruces, "Yangın ormanımıza ulaştı, ancak yalnızca ilk sıradaki ağaçlar gerçekten etkilendi, parkın yüzde 10'undan daha azı etkilendi" dedi.
KEÇİ SÜRÜSÜ GİDEREK ARTIYOR
Bayan Cruces, projeye 2017'deki ölümcül orman yangınlarının ardından başladı. Sürüsü o zamandan beri 16 keçiden 150'ye çıktı ve başkalarına da aynı şeyi yapmaları için ilham vermeyi umuyor.
STRATEJİK OTLATMA
"Stratejik otlatma" olarak bilinen tekniğe aşina olan ve Şili'deki Concepcion Üniversitesi'nden bir orman mühendisi olan Francisco Di Napoli, "Şili'de yangın önlemede başarısız oluyoruz" dedi.
BU HAYVANLAR BİZE YARDIMCI OLABİLİRLER
"Bu hayvanlar bize çok yardımcı olabilir." Diğer kuruluşların nerede uygulanabileceğini değerlendirmeleri, nerede yakıt olduğunu bulmaları ve keçilere yedirmeleri" gerektiğini de sözlerine ekledi.