Özellikle Antik Yunan ve Roma döneminde cennetten gönderildiğine inanılan bir meyve olduğu için incir, kutsal kabul edilmiştir. İncirin kutsal kabul edilmesinin bir diğer nedeni de çok faydalı bir meyve olması ve aynı zamanda meyvesi dışında kalan yerlerinden de faydalanılabilmesidir.
İncir yaprağı pek çok alanda şifa kaynağı olarak kullanılmıştır. Hatta zamanının doktor yerine görev yapan sağlıkçıları tıbbi alanlarda incir yaprağından faydalanmıştır. Çok eski tarihlerde akrep ve böcek ısırmalarında incir yaprağındaki süt, panzehir görevi görürmüş.
İncir meyvesi ve yaprakları sonbahar mevsiminde çıkar. İncir ağacının yapraklarını toplamak için sonbahar mevsimini beklemek gerekmektedir. İncir yaprakları kurutularak çay yapımında kullanılabilir. Eski çağlardan günümüze kadar gelen incir yaprağının faydaları neledir? İncir yaprağı neye iyi gelir? İncir yaprağı çayı nasıl yapılır?
İncir yaprağının yararları
Metabolizmanın hızlanmasında etkili: İncir yaprağı enerjiyi yükseltir. Sağladığı bu enerjiyle birlikte metabolizmayı canlandırır. Bu sebeple incir yaprağı ile sindirimde yaşanan sorunları önleyebilirsiniz.
Cilt hastalıklarına iyi gelir: İncir yaprağını toplayıp kuruttuktan sonra kaynatıp soğutulur. Zona olan bölgeye uygulanırsa zonanın etkisinin hafiflediğini farkedeceksiniz. Ciltte yaşanan diğer rahatsızlıklar için (kızarıklık, kaşıntı gibi) de incir yaprağını düzenli olarak uygularsanız faydalarını göreceksiniz.
Damar tıkanıklığını önler: İncir yaprağı suyu ya da çayı ile kalp hastalıklarının önüne geçebilirsiniz. İncir yapraklarında bulunan maddeler sayesinde, kan akışı dengelenir ve damar tıkanıklığı önlenebilir. Kalp hastalığından korunmak için gerekli olan omega yağ asitleri, incir yaprağında mevcuttur.
Kansere bile çözüm: İçeriğinde bulunan vitaminler sayesinde kanserli hücreleri yok eder. Kemik ve kas ağrılarında bitkisel bir çözümdür.
Boğaz enfeksiyonlarında etkili: İncir yaprağı çayı, boğaz ağrısı gibi pek çok üst solunum yolu enfeksiyonları için de doğal bir çözüm sunar.
Kan şekerini düzenler: İncir yaprağı aynı zamanda doğal bir insülin içermektedir. Bu sayede kan şekerinin dengelenip düzenlenmesinde büyük fayda sağlar. Şeker hastalarının doktorunun onayını aldıktan sonra tüketmesi gerekmektedir.
Doğal antibiyotik: Boğaz enfeksiyonlarına iyi gelen incir yaprağı, tam bir antibiyotiktir. Vücutta bulunan diğer enfeksiyonları da, örneğin, idrar yolu enfeksiyonu, bitkisel bir tedavi sunar.
Boşaltım sistemi: İncir yaprağı içerdiği bolca lif sebebiyle bağırsak sorunlarına iyi gelir. Kabızlık çeken kişilere tavsiye edilir. Kanı temizler.
İncir yaprağı çayı nasıl yapılır?
Malzemeler
1 litre su
4 adet taze incir yaprağı ya da 1 yemek kaşığı kurutulmuş incir yaprağı
Hazırlanışı
Çayı taze yapraklardan yapacaksanız 4 adet incir yaprağı yeterlidir. Daha önceden kuruttuğunuz incir yapraklarını kullanacaksanız 1 yemek kaşığı ile yapabilirsiniz.
1 litre suyu kaynatın ve içine incir yapraklarını atın, 8 dakika kaynatın. 8 dakika sonra suyu ocaktan alarak ilk sıcaklığının geçmesini bekleyin. Çayı süzdükten sonra günde iki fincan içebilirsiniz.