Yapılan son çalışmada bilim insanları, bazı kanser türlerinin idrar kokusunu değiştirdiğini ve değişen bu kokunun karıncalar tarafından fark edildiğini ortaya koydu.
Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences dergisinde yayınlanan bir çalışmada, kanserleri tanımlamak için az maliyetli bir yol olarak karıncaların kullanılabileceği açıklandı.
HalkTv'de yer alan habere göre, araştırmacılar Formica fusca olarak bilinen türe ait 70 karıncayı, tümörlü ve tümörsüz farelerden alınan idrar örnekleriyle buluşturdu.
Yapılan üç denemenin ardından karıncalar tümürlü ve tümörsüz farelerin idrar kokularındaki farkı anlayabildi.
"BİYO-DEDEKTÖR OLARAK KULLANILABİLİR"
Skynews'in haberine göre, Sorbonne Paris Nord Üniversitesi'nden çalışmanın yazarı Profesör Patrizia d'Ettorre konuya yönelik, "Karıncalar, sağlıklı bireyleri tümör taşıyanlardan ayırmak için biyo-dedektör olarak kullanılabilir.
Eğitilmeleri kolaydır, hızlı öğrenirler, çok verimlidirler ve bakımları maliyetli değildir" şeklinde konuştu.
Karıncaların çok hassas koku alma özelliklerine sahip olmasından dolayı böyle bir özellikleri olduğu ifade edildi.
Fareler üzerinde başarılı olan çalışmanın ikinci ayağında araştırmacılar, aynı şeyi insanlarda deneyecek.
Karıncalardan önce yapılan araştırmalar, köpeklerin eğitildikten sonra idrarı koklayarak kanseri tespit edebildiğini ortaya koymuştu.
İdrar örneklerinden mesane, meme veya prostat gibi belirli kanser türlerini tespit edebilen elektronik cihazlar da bulunuyor.