Yapılan son açıklamalara göre, Afganistan'ın pek çok şehrinde çiftçiler, Fas çekirgesi istilası uğraşıyor. Endişe kaynağı olan çekirge istilası hakkında Badakhshan, Badghis, Baghlan, Belkh, Kunduz, Samangan, Sar-e-Pul ve Takhar şehirlerinden yeni raporlar geldi. Uzmanlar tarafından farklı gelişme aşamalarında yapılan çekirge gözlemleri yapılmaya devam ediyor.
150'DEN FAZLA BİTKİ TÜRÜNÜ YİYORLAR
FAO Afganistan Temsilcisi Richard Trenchard, "Fas çekirgesi, tamamı Afganistan'da yetişen ağaç mahsulleri, meralar ve 50 gıda mahsulü dahil olmak üzere 150'den fazla bitki türünü yiyor. Çiftçiler, topluluklar ve tüm ülke, şu an bu durumla mücadele ediyor. 20 ve 40 yıl önceki son iki büyük salgın, Afganistan'a yıllık toplam buğday üretiminin tahmini olarak yüzde 8 ila yüzde 25'ine mal oldu."
EN ZARARLI BİTKİ ZARARLISI
"Tüm bu son kazanımlar ve gıda güvensizliği durumunu bu yıl ve gelecek yıl boyunca önemli ölçüde kötüleştirdi" dedi. Fas çekirgesi, dünya çapında ekonomik açıdan en zararlı bitki zararlıları arasında yer almaktadır. Bu yıl tam bir salgın, yıllık toplam hasadın dörtte birine mal olabilir, 700 bin ila 1.2 milyon metrik ton buğday arasında değişen mahsul kayıplarına denk geliyor.
ÇEKİRGELERİN ÜREMESİ İÇİN İDEAL ORTAM
Bu, ülkedeki bugünkü fiyatlara göre 280 milyon ila 480 milyon dolar arasında ekonomik kayıp anlamına geliyor. Afganistan'ın kuzey ve kuzeydoğu bölgeleri, Fas çekirge salgınlarına eğilimlidir. Bu yıl bir çekirge salgını için mükemmel koşullar görüldü: kuraklık, aşırı otlatma, minimum çekirge kontrolü ve çekirgeler için Mart ve Nisan aylarında tam doğru miktarda yağış. Bu koşullar, çekirgelerin yumurtadan çıkması ve sürüsü için ideal ortamı yarattı.
KULUÇKA NORMALDEN DAHA ERKEN BAŞLADI
Afganistan'ın bu bölgelerinde, Fas çekirgesi çevre koşullarına bağlı olarak Mayıs ve Haziran ayları arasında tepelik ve mera alanlarına yumurta bırakır. Genç çekirgeler, ertesi yıl Mart ayı sonlarında yumurta kabuklarından çıkar ve çevredeki otlarla beslenir. Bu yıl kuluçka normalden daha erken başladı.
KONTROL YÖNTEMLERİNE ODAKLANDILAR
Trenchard, "Alarm zilleri geç çaldı, ancak FAO, inanılmaz STK ortakları, yerel topluluklar ve yerel makamlar hemen harekete geçti. Ülke genelinde kimyasal tedarikler düşüktü, bu nedenle salgının etkisini azaltmak için geleneksel mekanik kontrol yöntemlerine odaklanmak zorunda kaldık."