Hipotermi nedir? Hipotermi belirtileri nelerdir? Hipotermi durumunda nasıl müdahale edilmeli?

Kahramanmaraş depremi sonrasında mevsim şartları sebebiyle enkaz altında kalanlar ve depremzedeler için uzmanlar hipotermi tehlikesi olduğunu duyurdu. Peki, hipotermi nedir, belirtileri nelerdir? Hipotermi durumunda nasıl müdahale edilmeli?

Hipotermi nedir? Hipotermi belirtileri nelerdir? Hipotermi durumunda nasıl müdahale edilmeli?

Hipotermi, vücudun uzun süre soğuğa maruz kaldığında, vücut sıcaklığının normalin altına düşmesiyle ortaya çıkan ölümcül bir durumdur. Titreme, hafıza ve bilinç kaybı, zayıf nabız, uyuşukluk ve uykuya meyil gibi belirtiler görülür. 

HİPOTERMİ DURUMUNDA NASIL MÜDAHALE EDİLMELİ?

Hipotermi geçiren birine müdahale ederken dikkat edilmeli. Bu adımlar izlenmelidir. 

- Uzun süre soğukta kalmış birine ulaştığınızda önce nabzına bakın ve ismini, durumunu sorun.

- Eğer mantıklı cevap vermiyorsa ve nabzı düşükse hızlıca ama zarar vermeden güvenli bir şekilde soğukla temasını kesecek bir yere taşıyın.

- Üstünde ıslak giysi varsa yavaşça çıkarın.

- Yerine kuru, sıcak tutan giysiler giydirin.

- Ateşini ve nabzını düzenli olarak ölçün. Bilincini kontrol etmeye devam edin.

- Eğer daha çok ısınması gerekiyorsa bunu bir anda değil yavaş yavaş ısıyı arttırarak yapın. Doğrudan ısıya maruz bırakmayın. Mümkünse ortamı ısıtın

- Kol, bacak, göğüs gibi uzuvları ovalayarak ısıtmaya çalışmayın. Bu, hipotermi geçiren kişinin sakatlanmasına ya da kalbe ve akciğerlere yük bindirebilir.

- Asla kendisine sigara veya ciğere yük bindirecek şeyler vermeyin.

- Eğer bilinç kaybı varsa yan şekilde, koma pozisyonu adı verilen şekilde yatırın ve düzenli olarak solunumunu, nabzını ve ateşini ölçün. Bu sırada profesyonel ekiplere ya da en azından ilkyardım bilen birilerine ulaşmaya çalışın.

- Bilinç yerine gelince önce ılık, ardından sıcak içecekler verebilirsiniz.

İlk yardım hayat kurtarır ancak bilinçsizce yapılan ilk yardım cana da mal olabilir. Bu sebeple ilk yardım konusunda bilgi sahibi değilseniz, sadece destek olmayı tercih edebilirsiniz. Kurtarılan kişinin etrafında kalabalık oluşturmak doğru değil. Kriz anlarında örgütlü ve planlı olmak önemlidir.