İçinde bulunduğumuz Ramazan ayında, oruç tutan Müslümanlar, bu ayda mutfaklarından hurmayı eksik etmiyorlar. İslam dininin Peygamberi Hz. Muhammed'in de tükettiği bilinen hurmanın neden özellikle Ramazan ayında tüketildiğini hiç düşündünüz mü? Öyle ki bir hadiste, "Resulullah (SAV), Ramazan bayramında, sayıca tek olan birkaç hurma yemedikçe namaza gitmezdi" der. Peki, Hurmanın faydaları neler, neye iyi gelir? Kabızlık, hazımsızlık gibi rahatsız edici hastalıklara oldukça iyi geliyor. Peki bunun dışında, tatlı ve tok tutan bir besin olan hurma hangi hastalıklara iyi gelir? Hurma kaç kalori? İşte detaylar...
Hurmanın faydaları neler, neye iyi gelir?
İçerisinde çeşitli mineral ve vitaminleri barındıran hurma özellikle çağın hastalıklarına karşı önleyici etkisiyle bilinir. İçerisinde lif, şeker, protein ve yağın dışında 15 farklı mineral ve B1, B2, C, niasin ve A Vitaminlerini içerir. İçerisinde ayrıca 10'dan fazla element barındırır. Bu elementler, insan vücudunun sağlıklı ve zinde kalabilmesi için hayati önem taşırlar.
Öyle ki, bilim insanları insanın sadece hurma ve suyla yıllarca yaşayabileceğini söylemektedir. Bu konuda uzman olan V. H. W. Dowson, bir hurma ve bir bardak sütün, bir insanın günlük besin ihtiyacını karşılamaya yeteceğini söyler.
Hurma dünya çapında oldukça fazla tüketilir.Ana vatanı Arap Yarımadası'dır. Burada birçok hastalığı tedavi ettiğine inanılır. Hurma, Hadis-i Şeriflerede konu olmuştur. Daha çok Ramazan ayında tüketilir, iftar sofralarının vazgeçilmez meyvesidir. Uzun süre açlıktan sonra hurma ile oruç açmanın sağlık açısından çok önemli olduğuna inanılır.
Hurma, DNA’ları ve hücreleri yeniler. Hurmanın yetiştiği bölgeye göre çeşitleri bulunmaktadır. Kış aylarında daha çok elma boyutundaki hurmalar tüketilir. Doyurucudur ve antioksidan görevi görür. İyi derecede flor içerir. Hurma, içerisindeki selenyum ile bağışıklık sistemini güçlendirir ve özellikle kanser hastalığına yakalanma riskini azaltır.
HURMA KAÇ KALORİ?
Hurma, kimi insan için tatlı bir atıştırmalıktır, kimi insan için deoruç açılan bir meyvedir.Hurma sadece Ramazan'da değil, yılın her günü sofralarımızda bulunmalıdır. 100 gram hurma ortalama 277 kalori içerir. 4 adet hurma, 1 porsiyon meyve ile eşdeğerdir ve ortalama 60 kaloridir. Her ne kadar vitamin ve minerallerden zengin olsa da hurmayı da bu nedenle kontrollü tüketmek gerekir.
HURMA HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?
1. Hafızaya iyi gelir
Hurmalar, bağırsakta bir Vitamin A türü olan Retinal'e dönüşen 15,6 mg Beta-karoten içerir. Yakın zamanlarda yapılan bir araştırma Beta-karoten'in uzun süreli kullanımı hafıza kaybı gibi önleyici faydalar sağlayabileceğini ortaya koymuştur.
2. Kanseri Önleyicidir
Hurmalar yüksek oranda lif içerir. (Yüzde 6,5-18). Çoğunlukla hurmayla beslenen bedevi Araplarda kanser ve kalp hastalıkları riskinin düşük olduğu ortaya çıkmıştır. Araştırmalara göre; yüksek lifli yiyeceklerle beslenmek kolon, göğüs ve rahim kanseri olasılığını düşürür. Hurma, betakaroten açısından da oldukça zengindir. Betakarotenin hücrelere saldıran molekülleri kontrol altına alır ve kanseri önleyici özelliğe sahiptir.
3. Antioksidan Kaynağıdır
Hurma antioksidan özelliği taşır. Antioksidanlar kanser, damar tıkanıklığı ve yaşlanmanın önlemesinde faydalıdır. Hurmaların soğukta muhafazasında antioksidanlar yoğunluğu artırır.
4. Kalp İlacıdır
Sâd İbn-i Ebî Vakkas (r.a.) hasta olduğunda Resûlûllah (s.a.v.) Efendimiz hasta ziyaretine giderler "Mübarek ellerini göğsüme koydu. Hatta ben mübarek elinin soğukluğunu kalbimde hissettim. Sonra -"Sen kalp hastalığına yakalanmışsın! Sakif'in kardeşi Haris İbn-i Kelede'ye git. Tedavi ol. O tabib birisidir. Medine'nin Acve hurmasından yedi tane alsın, onları çekirdekleri ile beraber dövsün (öğütsün) sonra onu süt ile yağ ile sulandırarak sana yedirsin." Sâd (r.a.) böylece bu hastalıktan kurtulmuştur.
"Eğer Acve hurması bulunamazsa, Medine hurması çekirdekleriyle öğütülür, az badem içi ve hıyar çekirdeği öğütülür. Süt, zeytinyağı ve bal ile pişirilip macun yapılıp soğuk olarak yedirilir." Bu macun birçok hastalığa şifadır.
4.Kolesterole ve Damar Sertliğine Faydalıdır
Hurma, damar sertliği ve kolesterolü yok eder. Kan damarlarını yumuşatır. Özellikle Arap ülkelerinde yaşayan insanların kolesterole, kalp damar hastalığına ve kanser hastalığına yakalanma oranları oldukça düşüktür.
5. Tansiyon ve Diyabete iyi gelir
Hurmanın çok eski çağlardan beri Arap Yarımadası’nda diyabet ve yüksek tansiyon hastalıklarını tedavi edici özelliği olduğu bilinir. Bu özelliği son zamanlarda yapılan bilimsel çalışmalarla ispatlanmıştır. Uzmanlar hurmayı özellikle yüksek tansiyon ve diyabet şikayetleri olan hastalara tavsiye etmektedir. Hurma sürekli olarak tüketilirse bu tür şikayetler azalır.
6.Şeker Seviyesini Dengeler
Hurma şeker seviyesini önemli derecede ayarlar. Hurmanın içerdiği bir şeker türü tüketildikten kısa bir süre sonra çok kolay bir şekilde dağılır. Bu şeker türü; vücuda dinginlik, enerji ve bol miktarda ısı sağlar. Bu şeker glikoz değildir bu yüzden bir zararı yoktur. Tam tersine oldukça faydalı bir şekerdir. Şeker hastalarında ani şeker yükselmelerinde hurma içerdiği bu şeker türü ile ani şeker artışını engeller. Şeker seviyesini sağlıklı bir düzeyde tutar.
7.Anemi Hastalığına iyi gelir
Hurma anemi veya diğer adıyla kansızlığa iyi gelir. Hurmanın bol miktarda demir içerir. Bu demir, kan hücrelerindeki hemoglobin sentezini dengeler. Bu; hamilelik döneminde olan kadınlar ve gelişmekte olan çocuklar için çok önemlidir. Çünkü kadınlarda hamilelik döneminde ve çocuklarda gelişme döneminde en çok ihtiyaç duyulan alyuvarların korunması ve gelişmesini sağlar. Alyuvarlar kan içerisinde oksijen taşıdıkları için çok önemlidirler. Hurma ayrıca çok yüksek demir içermektedir. Günde 12-17 hurma tüketimi neredeyse vücudun bir günde ihtiyacı olan bütün demir ihtiyacını karşılar.
8.Karaciğere iyi gelir
Hurma, içerisinde barındırdığı B1 ve B2 vitaminleri sayseinde karaciğerin güçlenmesini ve görevini sağlıklı bir şekilde yapmasını sağlar. Diğer yandan hurma,sarılık hastalığından korunmaya karşı da oldukça önemlidir.
9.Gözleri kuvvetlendirir
Hurmanın çok zengin bir A vitamini kaynağıdır. A vitamini gözler için oldukça önemli bir vitamindir. Düzenli olarak hurma tüketmek, göz sağlığına ve göz sinirlerine iyi gelir.
10.Kemikleri korur
Hurma, bol miktarda kalsiyum ve fosfat içerir. Bu da kemik sağlığını korumaya yardımcı olur. Ayrıca kemikleri güçlendirir ve vitamin eksikliğinden kaynaklı kemik hastalıklarına karşı koruyucudur.
11.Ruh Sağlığını Korur
Hurma içerdiği B6 Vitamini ile sinir sistemini ve kasları güçlendirir. Yine hurma içind bulundurduğu magnezyum sayesinde sinir sistemi üzerinde ciddi etkisi vardır. Günde ortalama 7-8 tane hurma tüketildiğinde stres ve stresin neden olduğu bilineN ve bilinmeyen birçok hastalıktan kendimizi korumuş oluruz.
12. Çocuk Gelişimine Ciddi Katkı Sağlar
Hurma antiseptik özelliğinden dolayı yaraların iyileştirir. Ayrıca potasyum deposu olduğundan çocukların gelişimine çok önemli katkılar sağlar. Hatta bazı zamanlar çocukların 3-4 aylıkken hurmayı ezerek bebeklere yedirilmesini tavsiye etmektedirler. Bunun yanında hurmanın doğum sırasında meydana gelen kan kaybı ve güç kaybı gibi birçok soruna şifa olduğu söylenir.
Sindirim Sistemine Faydalıdır
Hurma içerisinde barındırdığı lif ve şeker sayesinde sindirim sistemine fayda sağlar. Hurmanın içerdiği şeker ve melatonon gibi besin maddelerinin sindirim sistemi için çok faydalı olduğu kesindir.
Cilt Sağlığını Korur
Hurma suyu, cilt için oldukça önemli bir etkiye sahiptir. Antioksidan ve besleyici özelliğinden dolayı cilde sadece sağlıklı bir görünüm kazandırmakla yetinmez, aynı zamanda cilt üzerinde meydana gelen tahrişleri giderir, hücreleri canlı tutar.