Büyükşehir'de kılıçlar çekildi
İBB hakkında ortaya atılan, Sayıştay raporları ve kurumun bütçesinden yapılan harcamalarla ilgili olarak ortaya atılan iddialara İBB AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Tevfik Göksu'dan yanıt geldi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde Sayıştay raporunda yer alan bilgiler delil gösterilerek bazı iddialar ortaya atıldı. Gündemi en çok meşgul eden konu makam araçları olurken, bazı basın yayın organlarında ve Millet İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu tarafından ileri sürülen iddialara AK Parti ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi adına Esenler Belediye Başkanı ve İBB AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Tevfik yanıt verdi. Göksu'nun iddialara yanıtlarını yayınlamasından sonra ise bu kez de İBB CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı açıklama yaparak Göksu'nun yanıtlarının gerçeği yansıtmadığını iddia etti.
İşte Göksu'nun iddialara yanıtları
İDDİA: "Sayıştay denetiminde ortaya çıkan zarar toplamı 753 milyon"
YANIT: 753 milyon tl kamu zararı, hiçbir Sayıştay raporunda mevcut değildir. Sayıştay raporuna göre, 108,313 tl söz konusudur. Hukuki süreç devam ediyor.
İDDİA: "Genel sekreterin yazlık, kışlık, baharlık üç arabası var..."
YANIT: İBB genel sekreterinin üç aracı yoktur. Sadece 1 araç tahsis edilmiştir.
İDDİA: "Web sitesi için 3 yılda 80 milyon TL harcanmış"
YANIT: 3 yıllık süreçte, toplamda 460 iş kaleminin yapımı ile 36 personelin 3 yıllık maaşlarının yanısıra lisans ücretleri, teknik ekipman, yazılım geliştirilmnesi, eğitimler ve bu kapsamdaki satın almaları da içeren işlerin tamamına ödenen ücreti web sitesine ödenen ücret olarak nitelemek büyük bir yalandır.
İDDİA: "Özel kaleme ait 100'den fazla araç"
YANIT: İBB Özel Kalem Müdürlüğü'ne 8 adet araç tahsislidir. Bunun dışında Özel Kalem Müdürlüğü'ne tahsisli araç bulunmamaktadır.
İDDİA: "Son 6 yılda sadece tek bir müdürlükte fikir projesi olarak hazırlanan ama uygulanmayan fikir projelerine 226 milyon TL harcanmış"
YANIT: Fikir projeleri gerçekleştirmek israf değil tam aksine israfı önlemek için yapılan çalışmalardır. Son 6 yılda tek bir müdürlükte değil, İBB'nin tüm birimlerinde 150'den fazla fikir projesi çalışılmış ve birçoğu uygulanmış olup tamamına ödenen ücret iddia edilen 226 milyon değil 50 milyon civarındadır.
İDDİA: "İSKİ'de 124 yöneticiye 874 makam aracı düşüyor"
YANIT: İddia kesinlikle asılsızdır. Tüm İSKİ çalışanlarının işlerini yerine getirmek için kullandığı araçlar makam aracı olarak lanse edilmeye çalışılmaktadır. İSKİ'de 132 yönetici ve iç denetimci vardır ve farklı segmentlerde 132 adet makam aracı bulunmaktadır.
İDDİA: "İBB'de 643 yöneticiye 1717 makam aracı"
YANIT: İBB'nin kiralık araç sayısı 1798'dir. İBB'de makam aracı olarak hizmet veren farklı segmentlerde toplam araç sayısı 643 değil, 120'dir. Bu rakama yurt içi ve yurt dışından gelen misafirler için kullanılan araçlar da dahildir. Diğer araçlar; ambulans, böcek ilaçlama, cenaze işlemleri v.b işler için kullanılmaktadır.
İDDİA: "48 yöneticinin bulunduğu İETT'de 150 adet kiralık makam aracı var"
YANIT: İddia kesinlikle doğru değildir. Bir kişiye birden fazla araç tahsisi yapılmış gibi gerçek dışı bir algı oluşturulmaya çalışılmaktadır. İETT'de 76 yönetici vardır ve farklı segmentlerde 76 adet makam aracı bulunmaktadır.
İDDİA: "İhtiyaç dışı araç masrafı yıllık 120 milyon"
YANIT: İBB'de ihtiyaç dışı araç söz konusu değildir.
İDDİA: "İBB'nin vakıf ve derneklere yüz milyonlarca para yardımı yapması"
YANIT: İBB tarafından hiçbir vakfa nakit yardımı yapılmamıştır.
İDDİA: "İBB Halk Ekmek A.Ş., Başakşehir Futbol Kulübü'ne Arda Turan transferi için 9 milyon euro verdi."
YANIT: CHP adayı (Ekrem İmamoğlu) ve basın yayın organları tarafından Arda Turan transferi için İstanbul Halk Ekmek tarafından 9 milyon euro ödendiğine dair iddialar kesinlikle yalandır. Şirketimiz tarafından Arda Turan transferi için herhangi bir kişi veya kulübe hiçbir şekilde tek bir lira ödenmemiştir.
İDDİA: "Spor A.Ş. - Okçular Vakfı'na okçuluk eğitimi altında ihale veriyor"
YANIT: Spor İstanbul A.Ş., iddia edildiği gibi okçuluk eğitimi veya başka bir isim altında herhangi bir çalışma yapmamaktadır. Bu konuda herhangi bir planlama da söz konusu değildir. Dolayısıyla herhangi bir vakıf ile okçuluk eğitimi altında bir çalışması kesinlikle bulunmamaktadır.
İDDİA: "İBB'de ihale rantı! 'Yanlış' hesaplamayla fazla para vermişler"
YANIT: Mevzuata uygun olarak Km. birimi dikkate alınarak elde edilen yaklaşık maliyet tutarı: 56.370.232.,17 TL'dir. Bu tutar içerisinde personel taşıma işi için 362 adet iş kalemi toplamı: 52.936.732,17 TL'dir. 636'üncü iş kalemi olarak şehit içi ve şehir dışı otobüs kiralanması olmak üzere toplamda 900.000 KM'lik mesafe için ise fiyat: 3.433.500,00 TL'dir. Dolayısıyla yaklaşık maliyette yanlışlık söz konusu değildir. Sayıştay'a cevaben bildirilmiştir. Beyaz Masa gezileri için ise 2017 yılı Sayıştay Raporu cevabına istinaden "Fazla ödemeye mahal verilmediği" açıkça yazmaktadır. Fazla ödeme kesinlikle söz konusu değildir.
İDDİA: "Sayıştay raporu: İBB, FETÖ'ye sehven para aktardı"
YANIT: "Beyaz Masa tarafından düzenlenen gezilerde kamuya ait saray ve müze ziyaretleri için ödenecek bilet fiyatları düşük tutulurken, FETÖ'ye mali destek sağladığı iddia edilen grup tarafından işletilen özel işletmelere yüksek bilet ödemesi yapıldığı" yönündeki iddialar kesinlikle yalandır! Hiçbir ödeme yapılmamıştır.
İDDİA: "İBB'nin borcu son 5 yılda 20 kat arttı."
YANIT: İBB'nin borç oranı 2014 yılından bugüne 3,34 oranında artmıştır.
CHP adayının ve bazı basın yayın organlarının İBB yalanları - 1 pic.twitter.com/0vj2l4k68w
— Mehmet Tevfik GÖKSU (@mt_goksu) 23 Mayıs 2019
Tarık Balyalı: İBB tam liste olarak açıklamalı
Tevfik Göksu'nun makam araçları konusunda verdiği bilgilerin gerçeği yansıtmadığını ileri süren İBB CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, ortaya çıkan belgelerden sonra yapılması gerekenin 1717 kiralık aracın nerede kullanıldığını tam liste olarak açıklaması olduğunu ifade etti. Balyalı şu iddialarda bulundu:
İBB’nin 2019 yılında 1717 adet kiralık binek araç kullanmasına ilişkin olarak hem AK Parti'den hem de İBB bürokrasisinden ilginç itirazlar geliyor. Bu nedenle kiralık araçlarla ilgili yeniden bilgilendirme yapma ihtiyacı hissettim.
İBB’nin 2019 Yılı Performans Raporuna göre 1717 tane kiralık aracı bulunmaktadır. Yine 2018/568960 KİK numaralı ihale belgesine göre de İBB 1571 binek araç kiralamıştır. İhaleye göre bu sayıya diğer araçlar dahil değildir. ihaleye göre Toplam kiralık araç sayısı 2432’dir
Belgelere göre İBB zaten ihalede belirtilen sayıdan fazla binek araç kiralamıştır. 1717 araca kamyon, kamyonet, otobüs, minibüs filan dahil değildir. Onlar aynı ihale kapsamında ayrıca kiralanmıştır.
Son olarak İBB’nin ve Sayın T.Göksu’nun bu araçların bir kısmı ambulans ya da başka işlerde kullanıldığı gibi ifadeleri doğru değildir. Bu belgelerden sonra yapılması gereken 1717 kiralık aracın nerede kullanıldığını İBB’nin tam liste olarak açıklamasıdır.Tabi açıklayabilirlerse
Bunun dışında bu rakamlara İSKİ, İETT ve çeşitli ihalelerden kaynaklı olarak müteahhit araçların hizmete sunduğu binek araçlar dahil değildir.
İBB’nin 2019 yılında 1717 adet kiralık binek araç kullanmasına ilişkin olarak hem AK Parti'den hem de İBB bürokrasisinden ilginç itirazlar geliyor. Bu nedenle kiralık araçlarla ilgili yeniden bilgilendirme yapma ihtiyacı hissettim.
— Tarık Balyalı (@TARIKBALYALI) 24 Mayıs 2019