İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya talimat verdi! Prof. Dr. Mustafa Kumral tv100'de anlattı: Halkı şeffaf, doğru bir şekilde bilinçlendirecek ne gerekiyorsa yapalım
tv100'ün ilgiyle izlenen programı Kübra Par'la Farklı Açılar'ın canlı yayınına İTÜ Maden Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kumral bağlanarak Erzincan'da meydana gelen toprak kaymasıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın talimat verdiğini söyleyerek "Halkı şeffaf, doğru bir şekilde bilinçlendirecek ne gerekiyorsa yapalım." dediğini aktardı.
Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barış Doster, gazeteci Gürkan Hacır, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Av. Ünzile Yüksel, AK Parti 24. Dönem Milletvekili Ali Turan, Bizim TV Genel Yayın Yönetmeni Şaban Sevinç, Kübra Par'la Farklı Açılar'a konuk oldu.
Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında meydana gelen toprak kayması, programda ele alındı.
İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Mustafa Kumral, Erzincan'da meydana gelen toprak kaymasını değerlendirdi.
İTÜ Maden Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kumral'ın açıklamaları şöyle:
"SİYANÜR ALTIN ARAMASINDA KULLANILMAZ"
"Bazı yanlış bilgilendirmeler oluyor. Siyanür öyle ucuz bir malzeme değil. Siyanür altın aramasında kullanılmaz.
"SİYANÜR ATMOSFERDE ÇOK KOLAY ŞEKİLDE AYRIŞAN BİR MADDE"
Siyanür atmosferde karıştığında çok kolay bir şekilde ayrışabilen bir malzemedir. O yüzden atmosferle karışıp asit yağmurlarına dönüşecek diye bir şey yok.
"KONUYA EL ATTIK VE GEREKLİ TEDBİRLERİN ALINMASI KONUSUNDA BURADA ŞU ANDA KRİZ MASASINDAYIZ"
Üniversitemiz olarak 11 tane profesör hocamızla buraya geldik. Konuya el attık ve gerekli tedbirlerin alınması konusunda burada şu anda kriz masasındayız." dedi.
Gazeteci Gürkan Hacır'ın "Kayan toprağın içinde siyanür yok mu?" sorusuna şöyle cevap veriyor:
"Toprakta siyanür vardır ama bu siyanür öyle çok yoğun bir konsantrasyonlarda olan bir siyanür değil. Minimize edilmiş son derece az."
"İÇİŞLERİ BAKANI TALİMAT VERDİ!"
Prof. Dr. Mustafa Kumral sözlerine şöyle devam etti:
"Sayın İçişleri Bakanımız Ali Yerlikaya ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank'ın bize bir talimatı oldu. Son derece şeffaf bir şekilde, halkı doğru şekilde bilinçlendirecek ne gerekiyorsa yapalım. Yani hiçbir şeyi es geçmeyelim. Doğru neyse onu yapalım. Doğru neyse halka onu bilgilendirelim. Bu çok kıymetli birşey. Yani burada sürecin son derece şeffaf işlediğini sizler göreceksiniz. Hem üniversitemiz tarafından yapılan çalışmların şeffaf olduğunu, hem de devletimiz tarafından yapılan çalışmaların ne kadar şeffaf olduğunu sizler de göreceksiniz. Bakın; gönlümüz böyle şeylerin olmasını istemiyor ama madencilik olması gereken bir sektördür. Bu tür tehlikeleri zaman zaman barındırıyor. Tedbirler alınmalı, burada ihmali olanlar cezalandırılmalı. Bu sadece maden kazaları için değil ülkemizde hangi felaket yaşanıyorsa bütün felaketler için cezalandırılmalı."