İki farklı küp şekere çakmak tuttu, sonuç şaşırttı

Bir sosyal medya kullanıcısı, yaptığı basit bir deneyi takipçileriyle paylaştı. Biri açık, diğeri kapalı kağıt ambalajda olan 2 küp şekere de çakmak tuttu. Küp şekerlerden açıkta olan yanmazken, kağıt ambalajının içinden çıkardığı küp şeker alev alev yandı. Sonuç şaşırtırken, başka bir kullanıcı, sebebini yazdı.

Türk bir TikTok kullanıcısı, yaptığı basit deneyi kayda aldı. Deney sonucunda kendisi ve takipçilerini şaşırttı. Başka bir kullanıcı ise görüntülerde yapılan deneyin bilimsel olarak açıklamasını yaptı. 

İki farklı küp şekere çakmak tuttu, sonuç şaşırttı - Resim : 1

KÜP ŞEKER DENEYİ

Biri açık, diğeri ambalajlı olmak üzere iki küp şeker üzerinde deney yapan adam, önce açıkta olan küp şekere çakmakla ateş tuttu. Şekerden tepki göremeyince hemen yanındaki diğer şekerleri de denemek istedi. Açıkta olan iki şekeri daha yakmayı denedi, tepki vermediğini gördü. Daha sonra kağıt ambalajı olan şekerleri kağıdından sıyırdı ve onları da yakmayı denedi. Şekerler bir anda alev aldı ve cayır cayır yanmaya başladı. O anlarda şaşkına dönen adam, şekerin neden böyle bir tepki verdiğini anlamadığını dile getirdi. 

İki farklı küp şekere çakmak tuttu, sonuç şaşırttı - Resim : 2

BİLİMSEL AÇIKLAMA YAPTI

Sosyal medyada paylaşılan görüntülere başka bir kullanıcıdan bilimsel açıklama barındıran bir yorum geldi. Kullanıcı, "Şeker yanıcıdır. Şeker, özellikle toz haline getirildiğinde, uygun koşullar altında yanabilir ve patlayıcı bir şekilde alev alabilir. Bunun nedeni, şekerin karbonhidrat içermesi ve yüksek ısıya maruz kaldığında oksijenle reaksiyona girerek yanma sürecini başlatmasıdır. Yüksek sıcaklıkta şekerin karamelize olması ve ardından yanmaya başlaması, şekerin potansiyel yanıcı özelliklerini gösterir. Asil sorun seker yanmiyor ise var!!!! Yanan seker saf sekerdir. Eger bir seker zor yaniyor yada hic yanmiyor ise bu seker saf degil katki maddeleri kullanilarak yapilmis bir sekerdir. Mesela iceriginde Sentetik tatlandırıcılar veya aromalar katilmistir yani Stevia, aspartam veya sukraloz gibi.. Ayrica Klor dioksit veya kalsiyum peroksit beyazlatmak icin, Sodyum asetat, kalsiyum karbonat nem olayini dusurmek icin bolca kullanilir. Bu maddeler yogunsa seker yanmaz.. En tehlikeli seker yanmayan sekerdir kacinmak gerekir ve bu sekerler genelde seker kamisindan yapilir. SEKER ALIRKEN pancar sekeri almaya dikkat edin..." şeklinde yorum yaptı.