İki teker iki kıta... Mehmet ve Kaiki'nin hikayesi
Onlarla motosiklet kıyafetleri satan bir mağazada karşılaştım. 24-25 yaşlarındaki bu iki gencin konuşmalarına istemeden kulak misafiri oldum. Türkçe-İngilizce karışımı, sanki kendi oluşturdukları bir dille anlaşıyorlardı. İlgimi çekti ve tanışmamız uzun sürmedi. Zaten ortak konu motosiklet ise tanışmak saniyeler içinde oluyor, sohbet hemen başlıyor. Mehmet Özkul İstanbul, Kaiki Kawai Japonya'dan..Arkadaşlıkları sadece motorcuların değil,herkesin ilgisini çekecek türden.
Mehmet Özkul.. 26 yaşında.Türk Hava Yollarında teknisyen. Motosiklet sevdalısı. Geçtiğimiz yıl bir Suzuki V-Strom 800 DE almış. İnstagram'da dolaşırken kendisiyle aynı marka,model ve aynı renkte motoru olan Kaiki ile tanışmışlar.. Buraya kadar her şey normal. Bundan sonrası güzel bir hikaye.
Mehmet geçen yıl izne çıkmış. Bir hafta evden çıkmadan internette ihtiyacı olan Arai kaskı aramış. Japonya'da fiyatların çok cazip olduğunu görünce gitmeye karar vermiş. Bir kask için o kadar bilet parası verilir mi demeyin. THY personeline çok cazip şartlarda bilet satıyor. Hatta satmıyor hediye ediyor bile diyebilirsiniz.
Mehmet Tokyo'da kaskını ararken İnstagram'dan bir paylaşım yapmış. Mehmet'in japonya'da olduğunu gören Kaiki "hadi buluşalım" demiş.
Motosiklet arkadaşlığı asker arkadaşlığına benzer biraz. Dakikalar içinde başlar, ömür boyu sürer.
Mehmet ile Kaiki'nin anlattıklarından ebedi bir arkadaşlığın başladığını anladım.
İki arkadaş tek motorla bir hafta boyunca Japonya'nın her yerini gezmişler.Hatta Suzuki'nin Hamamatsu kentindeki fabrikasını bile dolaşmışlar. Kaiki Mehmet'e çok iyi ev sahipliği yapmış.
Mehmet Türkiye'ye döndükten sonra sohbetlerine hiç ara vermemişler. Bu kez Mehmet Kaiki'yi Türkiye'ye davet etmiş.
24 yaşındaki Kaiki Kawai Japonya'da bir şirkette makina mühendisi olarak çalışıyor. O da bir motosiklet tutkunu. Mehmet Türkiye'ye davet edince çok mutlu olmuş. Daha kolay anlaşmak için aplikasyonlardan Türkçe öğrenmeye başlamış. Ben konuştum,Kaiki gerçekten iyi Türkçe konuşuyor.
Yazının başında söylediğim gibi,onlarla geçtiğimiz hafta bir motosiklet mağazasında karşılaştım. Kaiki için kiralık bir motosiklet arıyorlardı. Anlattıklarına göre bu kez Mehmet Kaiki'yi kendi evinde ağırlıyormuş
Konu motosiklet olunca ve motorcu bir Japon ile karşılaşınca insanın aklına bin soru geliyor.
İstanbul'da motosiklet kullanmak nasıl ?
Kaiki: "İstanbul gibi tarihi bir şehirde motosiklet kullanmak çok keyifli. Ama trafik çok sıkışık, zor ve korkutucu. Burada Japonya'da olmayan döner kavşaklar var.Yollar çok bozuk. Sanki hafif arazi koşullarında motor kullanıyormuşum gibi hissettim. Yollarda araçların yavaşlaması için konulan kasislere çok şaşırdım. Bu kasisleri Japonya'da sadece otoparklarda görebilirsiniz. Trafik sıkışıklığı bence İstanbul'da motosikletler için de büyük sorun "
Türkiye ile Japonya'daki motosiklet fiyatlarını karşılaştırır mısın?
Kaiki "Bunu kendi motosikletim üzerinden örnek vereyim. Japonya'da Suzuki V-Strom 800 DE, Yen üzerinden çevirdiğimizde 9 bin 500 dolara satılıyor. Türkiye'de aynı motosikletin yaklaşık 20 bin dolara satıldığını gördüm. Bu kadar büyük fiyat farkı nasıl oluyor anlamakta güçlük çekiyorum."
Ekipman fiyatlarında Japonya ile Türkiye'yi karşılaştırır mısın?
Kaiki "Mehmet'in aldığı kask üzerinden örnek verebilirim.Mehmet Arai Astro kaskını japonya'dan 68 bin Yen'e aldı. Vergi iadesi alınca fiyat 58 bin Yen'e düştü. Yani 300 dolar. Aynı kask Türkiye'de Arai Quantic olarak satılıyor. Fiyatının 900 dolar civarında olduğunu gördüm"
Mehmet ve Kaiki'nin dostlukları eminim uzun yıllar sürecek. Yaşlandıklarında anımsayacakları ve anlatacakları çok hatıra olacak. İşte bu yüzden motosiklet sadece maceranın,keşfetmenin ve dev bir sektörün değil aynı zamanda arkadaşlığın da adıdır.