İkinci el araç alacaklar dikkat! Fiyatlarda ki düşüşün nedeni belli oldu! İkinci el otomobil fiyatlarında düşüş ne zamana kadar sürecek!

Senenin başından itibaren yükselişte olan ikinci el araç fiyatlarında mayıs ayında gerileme yaşandı. Enflasyona göre değerlendirildiğinde araç fiyatlarında düşüş yaşandı. İkinci el araç alacakların ise en merak ettiği konulardan biri fiyatlarda gerileme devam edecek mi? İşte uzmanından açıklamalar...

İkinci el araç alacaklar dikkat! Fiyatlarda ki düşüşün nedeni belli oldu! İkinci el otomobil fiyatlarında düşüş ne zamana kadar sürecek!

Yılbaşından itibaren yükselişte olan ikinci araç fiyatlarında mayıs ayında gerileme yaşandı. Son olarak nisan ayında ikinci el fiyatları sınırlı bir artış göstererek yüzde 0.50 oranında yükselmişti. Milliyet'in haberine göre; Mayıs ayında enflasyona göre indirgendiğinde ikinci el araç fiyatlarında reel bazlı yüzde 3 oranında düşüş yaşandı. Peki düşüşün nedeni ne? Haziranda da fiyatlar geriler mi?

"REEL FİYATLARDA YAKLAŞIK %3 ORANINDA GERİLEME"

Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan Oto Ekspertiz Genel Müdür Yardımcısı Halil Ali Şenay şu ifadeleri kullandı: “7 Temmuz’dan itibaren sıfır araçlarda yürürlüğe girecek olan GSR II regülasyonu doğrultusunda, markaların stoklarındaki regülasyona uymayan araçları hızlı bir şekilde elden çıkartma ihtiyacı doğdu. Bu nedenle başlattıkları agresif kampanyalar sıfır araçlara avantajlı fiyatlarla erişim imkanı sağlarken, ikinci ele olan talebi etkileyerek ilan fiyat ortalamalarının yatay seyretmesine yol açıyor. Böylelikle, enflasyondan arındırılmış reel fiyatlarda yaklaşık %3 oranında gerileme olduğunu söyleyebiliriz.

"EN ÇOK RAĞBET GÖREN İLANLAR"

İlan fiyatları bazında yapılan analizlere göre ikinci el araçların ortalama fiyatı 684.042 TL oldu. En çok rağbet gören ilanların fiyat segmentini ise; 0 km araç fiyatlarının 799 bin liraya kadar gerilemesinin de etkisiyle 800 bin lira ve altındaki ilanlar olarak gözlemliyoruz.

7 TEMMUZ SONRASINA DİKKAT

GSR II regülasyonu doğrultusunda ikinci el fiyatlarının mayıs ayına paralel olarak haziran ayında da reel bazlı değer kaybı yaşamasını bekliyoruz. 7 Temmuz sonrasındaki 2 aylık süreçte piyasanın yatay seyri sonrasında, 0 km. araç kampanyaları ve ekonomik gelişmeler ikinci el araçların fiyatlarındaki belirleyici ana faktörler olacaktır.

HAREKETLENME NE ZAMAN OLUR?

Eylül ayına kadar ikinci el piyasasında kayda değer bir hareketlenme öngörmüyoruz. Okulların açılması ve tatil sezonunun sona ermesi ile sektörde bir miktar hareketlenmenin olacağını düşünsek de krediler ve kurlardaki gelişmelerin piyasa açısından belirleyici olacağını düşünüyoruz.”