Eleştirel ve alaycı üslup
Partnerlerden biri diğerinin her yaptığını eleştiriyor, kalabalık ortamlarda onu küçük düşürecek davranışlarda bulunuyorsa, burada sevgi ve iyi niyetten bahsetmek pek mümkün olmuyor. Olumlu ve yapıcı eleştiriler ilişkileri besler, motive eder hatta yakınlaştırır. Fakat sürekli ve sınırsız biçimde yapılan olumsuz eleştiriler ilişkide saygı bırakmaz.
İletişim eksikliği
İlişki demek karşılıklı olarak duygu ve düşünce paylaşımı demektir. Bir ilişkide yaşanılan olumlu veya olumsuz durumlarda bu duygu ve düşünceler partnere açıkça ve dürüstçe aktarılmazsa burada iletişim kopukluğu yaşanır. Kimse karşısındakinin beynini okuma gücüne sahip değildir. Bu sebeple doğru bir şekilde düşüncelerin aktarılması ilişkinin sağlığı açısından önemlidir.
Duygusal mesafe
Partnerler arasındaki güvenin, açık iletişimin, kırılganlığın ve gerçek benliği yansıtabilmenin ilişkideki en önemli çıktısı duygusal yakınlıktır. Her iki taraf da koşulsuz sevildiğini, kabul gördüğünü ve değerli görüldüğünü ancak karşısındaki kişiye duygusal olarak yakın hissederek anlayabilir.
İlgisizlik
Duugusal ilişkilerde ilgi çok önemlidir. Partnere onun değerli olduğunu, hayatında önemli bir yere sahip olduğunu göstermek, hayatında yaşanan durumlara kayıtsız kalmadan hal hatır sormak önemlidir. Partnerin ilgisizliği fark edildiğinde ve karşı tarafa bu durum söylendiğinde alınan tepki ilişkinin akıbetini belirler.
Pasif-agresif davranışlar
Romantik ilişkilerde pasif-agresif davranışlar kendini sözlü olmayan negatif tavırlar, direnç ve tutarsız söylemlerle gösterir. Erteleme, çaresizlik, inatçılık, küskünlük, asık surat veya sorumlulukların yerine getirilmesinde kasıtlı olarak başarısız olma gibi davranışların tamamı kişinin pasif-agresif tavrının birer göstergesidir. İlişkideki pasif-agresif tutum, karşıdaki kişiyi manipüle etme ve kontrol altına alma girişimlerinin birer yansımasıdır.
Affedici olmama
İlişkide zaman zaman küslükler, kırgınlıklar yaşanabilir ancak affedici olmak önemlidir. Yani önemsiz bir sebeple yapılan ufak bir tartışmayı ego tatmini için uzatmak gereksiz yere ilişkiyi yıpratmaktan başka bir işe yaramayacaktır. Geçmiş kalp kırıklıkları, yaşananlar sürekli ön plana çıkıyorsa bu durum ilişkinin sonunu getirebilir.
Bağımlı ilişkilenme
İlişkide karşı tarafa bağımlı olmak, ruhsal problemlerin, olgunlaşmamışlığın ve sorumsuzluğun pasif ya da aktif bir göstergesi olabilir. Bağımlı ilişkilerde odak sadece bir tarafın ihtiyaçlarının karşılanmasındadır ve tüm ilginin karşı tarafta olması diğer taraf için duygusal olarak son derece yıpratıcı ve tüketici olabilir.
Madde bağımlılığı
Duygusal ilişkilerde partnerlerden birinin ya da her ikisinin de alkol ya da madde bağımlılığının olması, sağlıklı ve samimi bir yakınlık kurulmasının önündeki en önemli engellerden biridir. Bağımlılığı olan kişinin davranışları ve kişiliği çoğunlukla kullandığı maddenin etkisi altında olduğu için, karşı tarafla ilgili yargıları, düşünceleri çarpıtılmış; öz-düzenleme becerisiyse gelişmemiş olacaktır.
Fiziksel şiddet
İlişkilerde fiziksel istismar yaşanması, kişilerin can güvenliğinin ve bedensel sınırlarının tehdit altında olduğu bir ilişkinin sağlıklı olması imkansızdır. Birbirine vurma, ısırma, tırmalama, tokat atma, tekmeleme, yumruklama, itme, silah kullanımı ya da cinsel ilişkiye zorlama gibi beden bütünlüğünü ve karşı tarafın rızasını ihlal eden her türlü davranış, fiziksel şiddet olarak adlandırılır.
Değerlerin uyuşmaması
Herkes çok farklı aileler ve çevrelerde farklı değer yargılarıyla büyür ve kendini yetiştirir. Bu da herkesin kendine özgü değer yargılarını oluşturur. Bu durumda farklı değer yargılarına sahip kişilerin duygusal ilişki içinde olduklarında birbirlerine saygılı olmaları gerekir. Saygı duyulmadığında, değer yargıları sebebiyle eleştirildiğinde bu durum büyük sorunlara yol açacaktır.
Saygısızlık
Herhangi bir taraf diğerine saygı duymayı bıraktığında, bu onun artık diğerinin değerlerini ve ihtiyaçlarını desteklemediğini gösterir. İlişkide taraflardan herhangi birinin diğerine saygı duymamasının karşısında sevgi ve aşk gibi yoğun ve güçlü duygular bile o ilişkiyi devam ettirmek için yeterli olmaz.
Fiziksel mesafe
Duygusal ilişkilerin önemli noktalarından biri de fiziksel mesafedir. Partner tarafından yapılan sevgi dolu bir temas çok iyi hissetmeye sebep olabilir. Bu durumun eksikliği ise ciddi bir sorundur. Karşı tarafın sevgisinin azaldığı, eskisi kadar değer görmediğini hissettirir.
Dürüst olmamak
İlişkilerde dürüst olmamak, bazen yalan söylemek ya da bir şeyleri saklamak güvensizliği doğuracaktır. Partnerin sözlerinin doğruluğunu araştırmak, yine mi yalan söylüyor diye düşünmek oldukça yıpratıcı bir durumdur. Sağlıklı bir ilişki güvensizlik üzerine kurulamaz.
Kıskançlık ve güvensizlik
Eski tecrübeler sebebiyle yaşanan güvensizlik ve kıskançlık partneri yalnızca ilişkiden uzaklaştıracaktır. Partnerin ilişkilerine, davranışlarına müdahale etmek ciddi bir sorundur. Hayatına saygı duymadığınızı gösterir, kimse bunu kabul etmeyecektir. İlişki için bitiş kaçınılmazdır.
Narsisistik kişilik özellikleri
Narsisistik kişilik özelliğine sahip kişiler genelde ben merkezci, sürekli ilgi bekleyen, spotların her zaman üzerinde olmasını isteyen, kendini diğer tüm insanlardan daha üstün gören ve kendileriyle özel olarak alakadar olunmasını bekleyen, özellikle romantik ilişkilerde baş etmesi çok daha zorlayıcı ve yorucu olan insanlardır. Karşısındaki kişiyi sürekli olarak kontrol etme, kendi istek ve ihtiyaçlarının karşılanmasını önceliklendirme, partnerini kendisinden daha aşağıda görme eğilimindedir ve böyle biriyle yakınlık kurabilmek neredeyse imkansızdır.
Ayrılmakla tehdit etme
Ayrılık tehdidi kullanmak, sözlü şiddet örneklerinden biridir. Kaybetme korkusu dozunda olduğunda saygıyı, sevgiyi ve hoşgörüyü sağlayabilir. Ancak bunun dozu aşıldığında sağlıksız bir durum yaşanır. Partnerini yokluğuyla tehdit ederek yanında tutmaya çalışan kişiler, kendi içlerinde ciddi psikolojik bunalımlar yaşıyordur. Ayrılık sözleri ilişki artık gerçekten bitecekse saygı sevgi çerçevesinde kullanılmalıdır. Tehdit amacıyla kullanılan bu sözler, ilişkiyi ayakta tutmaz aksine zamanla yıpratır.
Partnerlerin birbirini değiştirmeye çalışması
Tanıyarak sevilen biri neden değiştirilmeye çalışılır? Kimse kimseyi bütün özellikleriyle sevemez. Herkesin kendine has olan, iyi ve kötü huyları, davranışları olabilir. Bu durum kişiden kişiye değişir. Ancak duygusal ilişkilerde devam eden süreçte sevilmeyen bir özellik görüldüğünde hemen göze batar ve partnere bunun değiştirilmesi gerektiği baskısı yapılır. Birini değiştirmeye çalışmak büyük bir haksızlıktır. Bu da ilişki içinde yaşandığında zamanla ilişkiyi çatırdacaktır.
Küçümseyen davranışlar
Partneriniz size karşı küçümseyici davranıyor, onunla aynı fikirde olmadığınızda size kendinizi aptal ya da bencil gibi hissettiriyorsa, sağlıksız bir ilişkinin içinde olabilirsiniz. Sürekli kendisinin aklıyla elde ettiği şeyleri sizin şansınızla elde ettiğinizi ima ediyor, söz konusu ne olursa olsun onu gölgede bıraktığınızı hissettiğinde sinirleniyor ve öfkeleniyor, herhangi bir konuda haklı olduğunuzu bildiği halde zeytinyağı gibi üste çıkmaya çalışıyorsa ilişkinizi gözden geçirmenizin vakti çoktan gelmiş demektir.
Gözden uzakken, gönülden de uzaksanız
İlişkilerin arasına zaman zaman farklı sebeplerle mesafeler girebilir. Bu belki de bir ilişki testidir. Böyle durumlarda gözden ırak olan gönülden de ıraksa orada bir sorun olabilir. Bu tip davranışlar sergileyen kişiler genelde siz aramadan sizi aramazlar, mesajlarınıza cevap vermezler ya da çok geç cevap verirler, arkadaşlarına ya da ailelerine sizden ve ilişkinizden bahsetmezler, sizi sosyal çevrelerine dahil etmezler ve bir gün aniden ortadan kaybolma potansiyeline sahiptirler.