Yılladır ilişkilerinde bazı durumlara maruz kalan ancak bir türlü adını koyamayanlar için birkaç terim oldukça popüler oldu. Özellikle romantik ilişkilerde partnerlere yapılan yanlış davranışlara yönelik bu terimler, durumları anlamayı ve çözüm yolu aramayı kolaylaştırdı.
Dijital platformda yayınlanan komedi dizisi "Gibi"de de işlenen bu konuya esprili bir anlatım getirilirken bu terimlerin anlamlarını merak edenler, bilmeden bu durumlara maruz kalanlar da love bombing, gaslighting ve ghosting terimlerini araştırmaya başladı. Peki, love bombing, gaslighting ve ghosting nedir?
LOVE BOMBİNG
Love bombing yani "Aşk Bombardımanı". Oldukça tehlikeli olan bu manipülasyon yöntemi. Bu durumda, yeni tanıştığınız ve flörtleştiğiniz ya da kısa zamanda ilişkiye adım attığınız kişi, daha tam olarak birbirinizi tanımadan sevgi ve ilgi bombardımanına tutar.
Sürekli olarak kesintisiz bir ilgi alaka, hediyeler, çiçekler, aramalar, sevgi sözcükleri... Kısa zamanda sanki çok uzun yıllardır beklediğiniz bu kişiymiş ve onu bulmuşsunuz gibi yoğun bir duygu durumu yaşanıyor.
Düşünüldüğünde ideal ilişki gibi görünse de ne yazık ki durum bundan ibaret değil. Kişi, sevgi bombardımanına alıştıktan sonra partner bu kendini geri çekiyor. Böyle olduğunda ilgiye ve sevgiye alışan kişi boşluğa düşüyor. Partnerinin geçmiş haline dönmesini istiyor, o halini özlemeye başlıyor. Ancak partner sizi ele geçirdiğini hissettikten sonra ilişkiyi resmen ödül-ceza sistemine dönüştürüyor. Love bombing, özellikle duygusal boşluk yaşayan insanları etkiliyor.
GASLİGHTİNG
Gaslighting psikolojide:"Gaz Lambası Tekniği" olarak geçiyor. Manipülasyon yöntemlerinin bir diğer tehlikeli çeşidi olan gaz lambası tekniğinde ise manipülasyona uğrayan kişilerin kendilerine olan güvenleri zedeleniyor.
İsmini 1938 yılında sahnelenen bir tiyatro oyunundan alan bu terim, kişilerin psikolojilerini mahvediyor. Bahsedilen oyunda Jack isimli erkek karakter, evdeki gaz lambasının ışığını her gün biraz daha kısıyor. Eşi Bella ne zaman "Evdeki gaz lambası artık daha mı az ışık veriyor?" diye sorsa, Jack ona çok sert tepki veriyor. Kendisinin yanıldığını, ışığın normal olduğunu söylüyor. Bu sayede Bella zamanla kendine olan güvenini kaybetmeye başlıyor.
Gaslightine uygulayan partner, önce çok normal davranıyor. Fakat ilişkinin ilerleyen dönemlerinde çiftler birbirine alıştıkça manipüle eden partner, karşısındakinin kararlarını ve fikirlerini sert bir dille eleştirmeye başlıyor. Kişi bu duruma maruz kalınca istemsizce karar verirken manipüle eden partnerinden fikir almaya ve kendi başına karar verememeye başlıyor. Partner, kararların ve fikirlerin çok saçma ve mantıksız olduğunu söyleyip bir de aşağılayıcı cümleler kuruyor. Manipülasyona uğrayan kişi, partnerine neden böyle davrandığını sorduğunda ise şaka yaptığını ve alıngan olmaması gerektiğini söylüyor. Bu durum nihayetinde partner, sert bir dille yanlış anlaşıldığını ve alınmanın yanlış olduğunu söyleyerek özür dilenen kişi konumuna yerleşiyor.
Emin olduğunuz şeyler konusunda bile sizi kararsızlığa itebiliyor. "Hayır ben öyle demedim, sen yanlış hatırlıyorsun" diyerek algılarınızla oynuyor. Bazen eşyaların yerlerini değiştirip, sonra tekrar eski yerine koyup size aslında en başından beri orada olduğunu söylüyor. Tüm bunları yaparken de sizi ne kadar sevdiğini söylemekten de geri durmuyor ki ona inanabilesiniz ve daha çok etkisi altında kalabilesiniz. Her şeyi sizi düşündüğü için yapıyor(!) Nihayetinde siz artık kendine güvensiz, yapmadığı şeyler için özür dileyen, kendini suçlu hisseden, hiçbir işini partnerine danışmadan yapamayacak kadar kendi aklınıza güvensiz biri haline dönüşüyorsunuz.
GHOSTİNG
Ghosting, çağımızın en yaygın yaşanan ve uğrayan kişiye kendisini oldukça kötü hissettiren bir durum. İlişkide hayalet olma durumuna verilen isimdir. Bu duruma maruz kalınan kişiye, partneri flört veya ilişki içindeyken hiçbir açıklama ve konuşma yapmadan ortadan kaybolur. Bir daha görünmez, aramalara ve mesajlara cevap vermez.
Ghostinge uğrayan kişi, bir cevap almak için deyim yerindeyse kendini parçalar ancak bir cevap bulamaz. Bu durumda kişiler, kendilerini suçlamaya, yanlış bir şey yaptığı için bunun başına geldiğine inanır. Durumu çözmeye çalışsa da bir sonuç alamaz ancak suçlamalar uzun bir süre devam eder. Psikolojik açıdan oldukça ağır sonuçlar doğurur.
Ancak sadece partnerin, bencilliği, ilişkiyi benimsememiş olması ve karşısındaki insana saygı duymamasından kaynaklıdır. Ayrıca ghostingte kişilere de isim verilir. Ghostlayan kişiye "ghoster", buna maruz kalan kişiye ise "ghostee" denir.